Шефът на АПИ: Първите 75 км от Русе – Велико Търново ще са готови през 2023-2024 г./ВИДЕО/

Първите 75 км от новата автомагистрала Русе – Велико Търново ще са готови през 2023-2024 г., прогнозира в Русе председателят на УС на АПИ Георги Терзийски.  Все още вървят съдебни процедури и обжалвания, но се очаква тази година да стартират търговете за въпросните 75 км от трасето на магистралата – участъците Русе-Бяла и обхода на Бяла. Тяхната стойност е около 670 млн. лв. без ДДС. Според разработения график, ако в следващите месеци стартират обществените поръчки за избор на изпълнители и няма обжалване, в края на 2019 или началото на 2020 г. да има избрани изпълнители. Така реалното строителство на тези два участъка ще започне в края на 2020 г. или началото на 2021 г.

„С изграждането на новата магистрала ще облекчим трафика от Дунав мост и ще повишим пътната безопасност, тъй като първокласният път Русе – Бяла е една от най-натоварените и опасни отсечки в България с висока концентрация на тежки пътни инциденти. След построяването на магистралата броят на пътните инциденти по направлението ще намалеят, тъй като движението ще бъде разделено в две отделни пътни платна“, заяви Терзийски.

Близо 7 млрд. лв. ще се инвестират в пътната инфраструктура на Северна България през следващите години, каза още председателят на УС на АПИ по време на форума „Приоритетна свързаност на Северна България“ в Русе, организиран от кмета на Община Русе Пламен Стоилов, в координация с Института за пътна безопасност.

АПИ работи по подготовката и стартирането на строителството на 134-километровия участък от Боаза до връзката с пътя Русе – Велико Търново, за които правителството в края на 2018 г. осигури 1,3 млрд. лв. Техническото проектиране на участъците между пътя Плевен-Ловеч и Русе – Велико Търново ще бъде изпълнено през 2019 г., а изграждането им ще започне през 2020 г. Целта е строителството на АМ „Хемус“ в участъка от Боаза до пресичането с пътя Русе – Велико Търново да приключи до 2023 г.

С цялостното доизграждане на автомагистрала „Хемус“, на проектите Русе – Велико Търново, Видин – Ботевград, обходният път на Габрово и тунелът под Шипка ще се създадат пътни комуникации, с които ще се ускори развитието на Северна България и ще се осигури бърза и безопасна пътна връзка между София, Варна, Русе и Видин, заяви още Терзийски.

Exit mobile version