Чужденците гребат по Дунава заради предизвикателството, българите – за купона

Всяка година има интересни неща в регатата ТИД, разказва във видеото Йонко Кожухаров

Русе посреща участниците в поредното издание на Международната гребна регата ТИД.  Всяка година между 100 и 200 ентусиасти от различни страни изминават с лодки разстоянието от устието до делтата на река Дунав. Регатата е отворена, като всеки може да избере дали да изпробва силите си по целия маршрут или да гребе само в определен етап.

Пътуването по реката стартира преди месец от Германия, като за 75 дни участниците трябва да изминат над 2500 км. Тъй като се изисква много свободно време, обикновено цялото трасе се изминава само от двайсетина души, и то чужденци.

„Българите приемат ТИД-а по съвсем различен начин – като една почивка, а не като един поход, който изисква издръжливост, гребане и целта е да се види кой е физически и психически устойчив да измине тия разстояния и тези препятствия, които срещаме по пътя си. Целта е само с багаж в лодката да се измине максимално възможно за един човек разстояние. На самата регата не се допуска участието с моторни лодки, трябва да са само гребни лодки, трябва сами със собствени сили да преодоляват всякакви несгоди на насрещен вятър, силно вълнение“, разказва координаторът за България Йонко Кожухаров.

Всяка година има интересни участници, които идват с нови идеи – като Николай Тодоров, който е направил лодка от плексиглас. Най-възрастният в регатата е 80-годишният германец Гюнгер, който гребе целия участък, а най-младият – 18-годишната му сънародничка Корина. В българската част на ТИД се включват и деца, но тъй като не преминават цялото трасе, официално не се регистрират като най-малки участници. Общо в Русе ще

пристигнат 100 човека, от които 48 чужденци и 52 българи, а на място ще се присъединят още нови хора.

Тази вечер участниците ще опитат българска мусака, а утре ще разгледат Русе. В сряда потеглят отново, като следващата им спирка ще бъде в Ряхово.

Exit mobile version