Членове на „Продължаваме промяната“ обжалват процедурата за Летище Русе

Членове на „Продължаваме промяната“-Русе са внесли днес жалба в Административния съд срещу решението на Общинския съвет, свързано  Летище Русе, потвърди за Русе Медиа бившият народен представител от ПП адвокат Рена Стефанова. На януарската сесия съветниците одобриха предложението на кмета Пенчо Милков да дадат отстъпено безвъзмездно право на ползване на Летище Русе за срок от 10 години на дружеството “Еърпорт Русе” ЕООД.

Жалбата е за нарушаване на административно-процесуалните правила и нарушаване на материалния закон. Според Рена Стефанова не са спазени и процедурите, предвидени в правилника на Общинския съвет. Както е известно, предложението бе вкарано в дневния ред в последния момент и бе гледано само на една от комисиите. Причината, според обяснението на представителите на дружеството, е свързана с кратките срокове за изваждане на различни документи, преди да започнат да оперират на летището от 1 април за борба с градушките.

“Твърдим и считаме, че сме прави, че право на ползване върху летище може да бъде учредено единствено по Закона за концесиите, поне така казва Законът за гражданското въздухоплаване. Т.е. такава правна фигура като отстъпване право на ползване по ред, различен от Закона за концесиите, е невъзможен когато обектът е летище. Съдът ще се произнесе по нашата жалба и ако счете че тя е основателна, би трябвало да отмени това решение на Общинския съвет и евентуално да даде указания по приложение на закона, а именно да бъде спазен материалният закон“, коментира Стефанова.

Тя е изискала цялата преписка относно летището, за да се запознае подробно с документацията. “За мен това предложение страда от липса на конкретика кой, защо, кога и какво ще извърши и срещу какво. И най-вече защо Община Русе прецени, че общественият интерес ще бъде най-добре защитен, ако бъде предоставено безвъзмездно това летище, и то за един срок от 10 години, който е на границата със сделка на разпореждане, защото това е един дълъг срок, в който, дори и да иска един следващ Общински съвет да вземе друго решение, то няма да може”, обясни Рена Стефанова.

Жалбата не е свързана с политика, а с интереса на Русе да получи най-доброто от летището. Точно затова жалбоподателите не са поискали спиране на действието на решението, за да няма притеснения за ползвателите. „Ако съдът реши, че решението е правилно, те ще продължат да работят. Ако реши, че не е правилно, ще бъде отменено”, каза още юристката.

Както Русе Медиа писа, Общинският съвет гласува дружеството, съставено от „ЩРАПЛАН“ ЕООД със собственик и управител Антони Търницов и „СТРОЙПРОЕКТ“ ЕООД със собственик Христо Крушарски, да се ангажира в рамките на две години да извърши необходимите текущи ремонти и да изработи документите, нужни за ползването му като гражданско летище, в т.ч. Генерален план за развитие, ремонт на пистата, изграждане на осветление, видеонаблюдение и други. Ако това не се случи, общината ще прекрати договора, без да дължи обезщетение, а всичко инвестирано в летището остава общинска собственост.

Русе Медиа потърси за коментар относно жалбата и Община Русе. Оттам заявиха, че темата е разяснявана на няколко пъти достатъчно подробно – и на пресконференцията на представителите на двете дружества, и на сесията на местния парламент, където е била представена цялата информация.

 

Exit mobile version