„Чилновските баби“ извиха хоро с близо 80 формации на площада в Прага

„Чилновските баби“ от село Чилнов, област Русе, участваха в мащабното издание на пътуващия събор „На мегдана на другата България“, който се проведе в Прага. Общо 80 български фолклорни състава от 15 държави по света танцуваха български хора, като сред тях имаше както професионални, така и любителски формации, някои от които от десетилетия участват в родни събития и фестивали, други са сформирани скоро.

„Чилновските баби“ отправиха силно послание към присъстващите и живеещите зад граница да не забравят родината си и да се завърнат. Формацията, създадена през 1986 г. към читалището в село Чилнов, е ръководена от Стефка Атанасова.

Освен подготвените хореографии и танци на сцена, участниците извиха и българско хоро на Вацлавския площад в центъра на Прага, под звуците на тъпани и пременени в пъстроцветни носии. На откриването извънредният и пълномощен посланик на България в Чехия Данчо Мичев прочете поздравителен адрес от вицепрезидента Илияна Йотова. На събитието присъства и Андрей Влахов, пълномощен министър.

В района на залата, където се изявяваха фолклорните формации, имаше специално изготвени стени за снимки, както и изложбени щандове, на които бяха подредени книги, бродирани възглавници, розови продукти, вина и сувенири. Подготвени бяха и ревю на народни носии, изложба на Българския културен институт в Прага и експозиция с илюстрации от Гургулче.

Събитието беше придружено от благотворителна инициатива „Старото читалище – отново място за култура и изкуство“. Събраните от нея средства ще се използват за ремонт на 120-годишната сграда на читалище „Св. св. Кирил и Методий – 1905“ във Велинград.

 

Exit mobile version