Чака се решение на румънското правителство, за да пуснат ферибота Русе-Гюргево

Възстановяването на фериботната линия между Русе и Гюргево и мерките, които се предприемат от страна българските и румънските власти за облекчаване на трафика през Дунав мост, обсъдиха посланиците на България и Румъния Радко Влайков и Бръндуша Предеску.

Срещата започна с инспекция на ГКПП при Русе и Гюргево и в нея участваха областният управител Анатоли Станев и представители на държавни институции от двете държави. За пореден път Станев припомни, че българската страна е изпълнила всичките си ангажименти за пускането в експлоатация на ферибота още в средата на миналата година, съобщиха от областната администрация в Русе.

От румънска страна увериха, че са приключили всички необходими дейности за осигуряване на безпроблемното функциониране на ро-ро терминала в Гюргево. На фериботната площадка в Гюргево има осигурено електричество, а от тамошната гранична полиция са закупили вече и необходимата техника. Драгирането в румънския участък на река Дунав, чрез което трябваше да се осигури безпроблемно плаване на ферибота, също е приключило. Преди малко повече от месец са били извършени и пробни рейсове, като опитите показват, че при евентуално по-ниско водно равнище няма да има проблеми с функционирането на ферибота.

Предвижда се линията да работи денонощно, като времето от натоварването на камионите до тяхното разтоварване на отсрещния бряг не би трябвало да надвишава 1 час. Очаква се решение на правителството на Румъния за откриване на новия граничен пункт. Това ще даде формална възможност пунктът да заработи.

ГКПП „Дунав мост“ работи на максимален капацитет, като средно на всяка минута се извършва проверка на един товарен автомобил. Статистиката сочи, че над 1500 камиона преминават през ГКПП „Дунав мост“ само в едната посока за 24 часа. В момента са активни всички десет ленти, като шест от тях са за леки автомобили, а останалите четири са за тежкотоварния трафик.

Посланиците и представителите на държавните институции посетиха и новоизградения буферен паркинг, като зам.-кметът Димитър Недев разясни подробности относно функционирането му. На място беше обяснено как работи и електронната система, създадена с решение на Общински съвет – Русе и регулираща реда за преминаване през граничния пункт под надзора на Община Русе. Регистрацията в нея не ограничава ползването и на останалите паркинги в района. За да получат пореден номер за единната електронна опашка,  шофьорите не са задължени да влизат и престояват на буферния паркинг.  Задължително е единствено спазването на реда.

Exit mobile version