Цигуларят Светлин Русев ще свири и на виола на фестивала „Мартенски музикални дни“

Над 700 участници от осем страни ще участват в Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе. 62-ото издание на музикалния форум ще се проведе от 16 март до 2 април, като в него публиката ще чуе изпълнители от Германия, Франция, Великобритания, Люксембург, Италия, Румъния, Нидерландия и България.

Програмата включва общо 27 събития – 7 оркестрови програми, 11 ансамблови концерта, два оперни спектакъла, както и осем дебютиращи в България и в Русе артисти и ансамбли. Сред тях са френският струнен квартет „Ebene“, Леонард Елшенбройх (виолончело) и Алексей Гринюк (пиано), оркестърът „The Queen’s six“. Сред дебютантите е и баритонът Кирил Манолов, както и Еманюел Росфелдер (китара), който ще изнесе концерт с цигуларя Светлин Русев.

Концерт ще има и Русенският фестивален оркестър с диригент маестро Емил Табаков и със солисти Амори Което (цигулка) и Светлин Русев (виола). „За Светлин Русев това ще бъде неговият фестивален дебют като виолист с Русенския фестивален оркестър“, каза директорът на ММД Ива Чавдарова. В оркестъра ще се включат възпитаници на НУИ-Русе от 11 държави и четири континента.

Публиката ще бъде свидетел и на много премиери, като една от тях е още на откриването на фестивала – с концерт на Симфоничния оркестър на Русенската опера с диригент Емил Табаков. На негоо ще бъде представена световната премиера на творбата на самия Табаков  – музика към балета „Калиопа“.

Съпътстващата програма включва изложби – на Николай Бузов и Юлиан Табаков, представяне на документалния филм „Пианото на Шостакович“ и на книгата на Лазар Николов „Разказ за преживяното. Биографични бележки и размисли“. Известният цигулар Светлин Русев ще проведе и майсторски клас по цигулка за ученици от НУИ.

Програмата на фестивала е рекламирана и в съседна Румъния по проект, като идеята е да се привлече и публика от Гюргево до Букурещ.

 

Exit mobile version