Център в Русе ще оказва безплатна помощ на жени от уязвими групи, жертви на насилие

Vertical view of violence at child's home

Консултативен център за безплатна помощ на жени от уязвими групи, претърпели насилие, ще бъде създаден в Русе. Предвижда се той да обхване всички общини от Русенска област, като за целта, при случай на домашно насилие, мобилен екип от Русе ще се среща с потърпевшите и ще ги подпомага по всякакъв начин.

Проектът отразява нуждата от противодействие срещу насилието, основано на пола сред уязвими групи чрез развитие на устойчиви стратегии за взаимодействие и овластяване с цел превенция на насилието и насърчаване на търсенето на помощ и подкрепа. Целта не да се предложат нови подходи в работата с уязвими групи жени в региона, чрез включването им в тези процеси, както и да се повиши капацитета на професионалистите за превенция на насилието. Идеята е да се повдигне и дебат за ролята на ромските жени в обществото, както и да се повиши общественото съзнание за проблемите на ромските жени и множествената дискриминация, с която се сблъскват.

Центърът ще функционира в изпълнение на проект BGJUSTICE-4.002-0001 „Партньорство с кауза“ и се реализира по Малка грантова схема по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021. Бенефициент по проекта е Сдружение „Център „Динамика“ – Русе в партньорство с Клуб „Отворено общество“ – Русе и Областна администрация.

Подкрепа по проекта оказва и Областната дирекция на МВР в Русе, която е пряко ангажирана по прилагането на Закона за защита от домашно насилие.

 

Exit mobile version