„Ценово пее и танцува“ събра над 65 фолклорни състави и изпълнители

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Жителите на община Ценово на 22 септември отбелязаха двоен празник. Освен Деня на независимостта, по традиция в общинския център се проведе и традиционният фолклорен фестивал „Ценово пее и танцува“. След двегодишното принудително прекъсване заради наложените противоепидемични мерки, проявата, която е част от националния календар на Министерството на културата, събра самодейци за четиринадесети път. За участие се записаха повече от 65 състави, танцови формации и индивидуални изпълнители от различни краища на страната. За първи път фестивалът „Ценово пее и танцува“ е с конкурсен характер. В журито бяха включени изпълнители на народни песни, хореографи и продуценти.

„За пореден път „Ценово пее е танцува“ обединява в едно цяло минало, настояще и бъдеще, черпейки сили от непресъхващия български корен – символ на мъдрост и човешки добродетели. Българският творчески гений е съхранил в песните и танците душевността на народ с повече от тринадесет вековна история, народ преминал през робство и неволи, познал възход и падение, но опазил своята идентичност и самобитност. И до ден днешен от поколение на поколение се предават ритмите на народните песни и танци“, сподели при откриването на фестивала Мария Найденова – секретар на общинската администрация. Четиринадесетото издание на „Ценово пее и танцува“ премина под патронажа на кмета на общината д-р Петър Петров. Сред гостите бяха председателят на Общинския съвет Георги Георгиев, кметове на населени места, общински съветници. .

Старт на фестивала дадоха изпълнителите от Детска фолклорна група „Славейче“, която отбелязва своята двадесет годишнина.  Заедно с „Песен за България“ към небесните простори полетяха и балони с цветовете на българския трибагреник. Призьорите получиха лауреатски дипломи и статуетки с логото на фестивала. Всички си тръгваха весели, заредени с добро настроение и пожелания за нови срещи през следващата година.

Гостите и участниците в събора имаха възможността да разгледат етнографската експозиция в изложбения център и да се насладят на вкусните мекици, приготвени по стара рецепта от сръчните ръце на жените от пенсионерския клуб „Млади сърца“.

Празникът завърши с голям концерт на Капанския ансамбъл от Разград. Площадът в центъра на Ценово се оказа тесен да побере желаещите да се хванат на кръшното българско хоро.

Exit mobile version