ЦДГ „Пинокио“ стана първата иновативна детска градина в Русенско

ЦДГ „Пинокио“ в Русе стана първата иновативна детска градина в Русенска област, одобрена по националната програма на МОН „Успяваме заедно“, съобщиха от общината.

Тъй като образованието в предучилищна възраст е много важно за развитието на детето, екипът на ЦДГ „ Пинокио” е разработил проект на иновативна авторска програмна система. В нея акцент е методът на обучение STEAM, който е нов за България. Той съчетава в себе си наука, технологии, инженеринг, изкуство и математика и дава възможност децата да участват в реални експерименти и задачи. Така развиват способностите си, въображението си и виждат реални резултати от дейността си.

Методът STEAM се използва в направленията „Математика” и „Околен свят”, като за целта в детската градина е изградена интерактивна образователна среда, използва се един компютър с много мишки.Идеята е образователният процес да е по-разчупен и съобразен с детските интереси, желания и възможности. Това ще ориентира обучението към провокиране на мисленето и самостоятелността, към формиране на практически умения и развитие на личността, казват от детска градина „Пинокио“.

Освен в „Математика” и „Околен свят”, иновативният метод ще се използва и в специализирани ателиета за провеждане на допълнителни занимания с деца и групи, сформирани според техните интереси и възможности.

Exit mobile version