Художникът Славейко Петров разкрива себе си юбилейно в картини и модели /ВИДЕО/

Ретроспективна изложба, посветена на 60-годишния му юбилей, представя русенският художник Славейко Петров. Експозицията е подредена в малката зала на „Борисова“ 6 и разказва в картини, корабни модели и диорами за творческия път на автора.

Подредени са 40 живописни платна, като най-старото е от 1982 г. „Тази картина съм я рисувал непосредствено след завършването на курса при големия Бай Киро – Кирил Станчев. Тогава още търсех себе си като художник и работех по неговия стил – рисуване с шпатула. Картината е „Хан Крум разбива Никифор във Върбишния проход“, тъй като още от малък ме вълнува историческата тематика“, разказва Славейко Петров.

Сред творбите му преобладават пейзажите, които са характерни за него като автор. Но тъй като изложбата е ретроспективна, той показва и други сюжети. „Исках да покажа най-вече на колегите и на ценителите, че съм добър и в рисуването на голо тяло и човешко лице. Не го бях правил повече от 36 години. Едната картина е голо тяло, другата е много интересна със закачка – легендата за Пигмалион и Галатея, претворена по мое виждане. Включил съм също образите на император Марк Аврелий и центурионът – любими теми от римската история“, обяснява авторът.

Специално за юбилейната изложба е нарисувал 11 нови живописни платна, подготвени от началото на годината. „Моят стил на художник е винаги да търся красивото и колкото и да съм обикалял в Европа, с всяко мое пътуване се старая да открия нови интересни места“, казва Славейко Петров.

В експозицията, наред с живописта, той представя и постиженията си в корабомоделизма и диорамата. Тази година Славейко Петров отбелязва 20 години като състезател по корабомоделизъм и наред с моделите показва отличията, спечелени от многобройните си участия в национални и международни шампионати. „Държавата трябва да обърне повече внимание на моделистите, защото не е евтино да участваш в състезание в чужбина, моделите са скъпи. В изложбата съм показал модела на известния кораб „Титаник“, както и състезателния модел на американски самолетоносач, с който съм спечелил много медали. От 10-ина години започнах да работя в областта на историческата диорама, което малко хора го правят. В Русе съм сигурно единственият. Но аз обичам да изпипвам детайлите както в моделизма, така и в рисуването, израснах  с тези две неща и това ми носи огромно удовлетворение“, споделя Славейко Петров.

Exit mobile version