Хоро на площада в Русе дава началото на кампания срещу насилието над жени

По случай 25 ноември – Международен ден за елиминиране на насилието над жени и момичета три организации в Русе, чиято дейност е свързана пряко с подкрепата на жени, жертви на насилие: Сдружение „Център Динамика“ и  дамските клубове Зонта Интернешънъл – Русе и Сороптимист Интернешънъл – Русе, с подкрепата на Община Русе, Областна Дирекция на МВР – Русе и Русенски университет „Ангел Кънчев“ ще открият 16-дневната кампания „ОТНОВО ЗАЕДНО СРЕЩУ НАСИЛИЕТО НАД ЖЕНИ И МОМИЧЕТА“. Зад тях застават и младежите от Младежкия Червен Кръст, както и известният на всички русенци плувец с кауза Теодор Цветков.

На 25 ноември в 17.30ч. на площада пред Община Русе организаторите канят всички русенци да се хванат на хоро, символизиращо обединението на хора от всякакви възрасти, за да умножат силата на посланието против домашното насилие.

Хорото ще поведат обичани русенски танцьори от танцовите състави „Кукери“, „Нашенци“, „Вито хоро“.

При лоши метеорологични условия събитието ще се отложи.

Инициативата  цели да даде гласност на проблема с домашното и полово-базираното насилие, да привлече медийното, общественото и политическото внимание по темата с фокус върху превенцията и навременната помощ за пострадалите и извършителите на домашно насилие по един нетрадиционен начин.

 

Exit mobile version