ХК „Бяла“ написа история само за една година и грабна Купата на България

ХК „Бяла“ спечели Купата на България по хандбал за жени и написа история само за една година. От ръководството на клуба припомнят пътя на отбора, който радва с постиженията си беленчани и почитателите на спорта.

„От първите дни на март м.г. работа в клуба започнаха украинското семейство Виктория и Игор Жосан с цел събиране на групи деца, които да възродят хандбала в Бяла. След като за месец бройката на трениращите момичета стигна около 100, ръководството на клуба си постави амбициозна задача да изгради женски отбор, който да бъде пример и образец за децата. Бяха набелязани доста състезателки, с които започнаха да се водят договорки. Така до средата на август вече имахме договори с основно ядро от дванадесет състезателки, към които бяха добавени няколко млади надежди – състав който според много специалисти ще е кандидат за титлата.

Подготовката започна в края на август с тежки двуразови тренировки под жаркото лятно слънце.Функционално съставът беше добре. Последваха редица от тридневни мини лагери, в които отборът трябваше да се сработи. Поради наличието на опитни състезателки това стана сравнително лесно. Започнахме като гости срещу шампионките от Свиленград. Точно тогава Христина Бабий трябваше да получи визата си в посолството в Киев и не взе участие. Загубихме с пет гола разлика, изтървахме пет дузпи и много чисти положения за гол.

Начало със загуба, но и видяхме че сме на прав път.Започнахме с победите до мача с Шумен, където загубихме и дойде отрезвяването, че без раздаване във всяка среща не се постигат големи цели. Постигнахме серия от седем поредни победи, за да дойде финалният турнир за Купа „България“. Осмата бе поредната победа над „Етър 64“, за да стигнем до финала със „Свиленград“.

Финал между двата най-силни отбора в групата.Финал с много емоции, бързина, силни серии и спадове и на двата отбора. Наслада за зрителите в изпълнената до краен предел „Арена Бяла“. Накрая ликуваха беленчанки с 25:20, на полувремето 12:10. За играч на мача бе избрана Христина Бабий, която през второто полувреме бе неотразима. Така за една година мечтата стана реалност, с много труд в тренировките и пълно раздаване в срещите.

Ето имената на състезателките, които дописаха със златни букви спортната история на Бяла, града на най-бързата бяла жена в света Анелия Нунева:

вратарки : Станислава Стоянова /капитан/, Фатме Сали, Моника Петкова, полеви състезателки: Соня Богданова, Христина Бабий, Ирене Иванова, Кристина Иванова, Кръстина Касабова, Юлиана Таке, Христиана Драганова, Полина Трубицина, Лидия Бакърджиева, Александра Иванова, Рени Димова и най малката -Есра Хасан. треньри : Виктория Жосан Игор Жосан и рехабилитатор Атанас Дичев“.

Сега на ХК „Бяла“ предстоят плейофи с отбора на „Етър 64“ и после евентуален финал със „Свиленград“ за титлата в първенството.

 

Exit mobile version