Хванаха търговци, продавали мандарини в Бяла като собствена продукция

Четири нарушения на пазара в Бяла, свързани с продажбата на собствена продукция, са установили инспекторите от мобилните групи на НАП-Русе. Търговци продавали мандарини и лимони, като ги представяли за свое производство и без касови бележки. Проверките са били извършени съвместно със служители на ОД на МВР-Русе.

При три от нарушенията физически лица с претенция за дребни зеленчукопроизводители търгували цитрусови плодове като своя реколта, без да отчитат продажбите с касов апарат. „Земите край Янтра са плодородни, но северняшкият климат пречи за отглеждането на мандарини и лимони, както и данъчните инспектори попречили на търговците да продължат с измамата си, а след съставените АУАН, да очакват и санкции до 3000 лв. При четвъртата проверка е констатирано традиционното нарушение за неиздаване на касова бележка, за което глобата може да достигне 2000 лв“, обясниха от НАП.

Оттам припомниха, че за да подпомага дребните земеделски производители, законът им позволя да продават отгледаната от тях продукция, без да използват фискални апарати и да издават касови бележки. Необходимо е само да са регистрирани в областната служба „Земеделие“ и в удостоверението от нея да има вписани какви продукти произвеждат лично за търговия само с тях по малките квартални пазарчета. „С това облекчение обаче често спекулират прекупвачи, като представят за собствено производство големи количества градински продукти, с които търгуват целогодишно. И ако тази практика е по-трудна за доказване от контролните органи, то всичко е ясно, щом на пазарските маси до зелето, магданоза и репичките се предлагат на купувачите мандарини и лимони“, коментираха още от НАП.

 

Exit mobile version