Хандбалният отбор на Бяла привлече в редиците си две елитни състезателки

Две елитни състезателки подсилват хандбалния отбор на Бяла. Към „белите тигрици“ се присъединиха Лидия Ковачева и Мадлен Тодорова, които имат зад гърба си многобройни титли и медали у нас и в чужбина. С тях шампионките от Бяла ще продължат борбата си за Купа България и трета поредна титла.

Кои са новите попълнения в ХК „Бяла“:

Лидия Ковачева – родена на 10.05.1994 г.
Лидка,както е известна в хандбалните среди, е една от най-добрите състезателки, излязла от габровската хандбална школа. Започва още на 10 години, печели шампионските титли във всички първенства за подрастващи, в които е участвала, винаги е отличавана с приз за най-полезен състезател или голмайстор. Като капитан на девойките до 17 години беше в основата не драматичните квалификации с отборите на Норвегия и Германия, когато 1 гол ни лиши от участие на финали на ЕП. От 15-годишна започва да играе за женският отбор на „Бъки“, на който е капитан и печели 6 пъти шампионската титла на България. Много са наградите й за най-полезен състезател и голмайстор в първенството на страната и Купа България. Показа завиден дух, когато след тежки контузии успя да се върне на терена и да бъде най-добра състезателка в българското първенство. През лятото на 2020 г. преминава в шампиона на Италия PDO Salerno, като печели титлата и Супер купата на Италия. Следват два сезона в Австрия -2021/22 в SSV Dornbirn и през 2022/23 в BW Feldkirch, след което си дава малка  почивка, през която става майка на мъжка рожба. С националния отбор печели Intercontinental IHF Trophy в Мексико U21, IHF Trophy в Лариса, Гърция U21, Challenge Trophy в Габрово U23.
В момента Лидка следва тренировъчен режим, с който да влезе във върхова спортна форма и да спечели поредните отличия.

Мадлен Тодорова – родена на 26.05.2000 г.
Започва да играе хандбал в „Левски“-Стражица, като през 2014 година е привлечена в „Бъки“-Габрово. Многократна шампионка на България при девойките, избирана за най-полезен състезател и най-добър защитник. На 15 години е включена в женският отбор на „Бъки“, с който е 4 пъти шампион на България жени и 3 пъти носител на Купа България. От 2020 г заедно Лидия Ковачева преминава в шампиона на Италия PDO Salerno, като печели титлата и Супер купата на Италия. Следват два сезона в Австрия -2021/22 в SSV Dornbirn и през 2022/23 в BW Feldkirch. От лятото на 2023 година започва работа като учител в Габрово, но поддържа форма, за да се върне в българското първенство. Национална състезателка е от 2015 г., когато става вицешампион на Балканското първенство след звездният отбор на Черна гора. С девическия национален отбор печели 3 място на W17 European Championship 2017 в Македония, което е последното престижно състезание, в което България печели медал. На W19 European Championship 2019 във Варна завършва на 4 място. Мадлен идва в Бяла, за да печели нови трофеи за богатата си колекция от отличия.

 

Exit mobile version