Хайдушки чети и чевермета се завъртат на Комитския събор в Червена вода

Всички са поканени да се веселят два дни в народни носии и четнически униформи

Два дни в село Червена вода ще царува духът на хайдутите от времето преди Освобождението. На 8 и 9 септември ще се проведе вторият „Комитски събор“, който бе създаден преди година в памет на подвига на единствена чета в региона – Червеноводската, разказаха депутатът от ВМРО Искрен Веселинов и  областният управител Галин Григоров, който е патрон на събитието.

„Има огромен интерес от патриотични сдружения и чети на пазителите на българщината. Искаме колкото се може повече хора да дойдат, облечени в автентични носии и униформи от възрожденското минало“, споделиха те.

Председателят на Сдружението за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка за България“ Цветомир Радулов разказа, че идеята е да се привлекат младите хора и да се направят събитията от националноосвободителна борба интересни за тях.

„Ще разкажем поредната приказка за България, като съживим спомена за Червеноводската чета и изживяването да бъдеш четник. Ще направим една голяма хайдушка клетва, ще изминем пътя на четата, а в църквата ще осветим знамето, ушито от Петрана Обретенова, станало по-късно знаме на Ботевата чета. Ще пресъздадем най-славните моменти от българската история“, обясни Радулов.

Участници и гости ще видят музея на открито със стотици оръжейни експонати от онова време, ще има минивъзстановки, както и няколко конкурса – за песен за комити и хайдути, за носия, за чета, за надиграване. Предвидени са дори състезания за комитско вино и ракия, ще се въртят традиционните агнета на шиш и чевермета.

Не са забравени и децата, които ще могат да опитат стрелба с лък и въздушна пушка, и ще получат основни воински умения.

Exit mobile version