Футболен отбор и клубове по интереси приобщават ромите в Русенско

Стратегия за равенство, приобщаване и участие на ромите в региона до 2030 година ще бъде изготвена от местните и държавната власти. Това стана ясно от проведеното днес заседание на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси

Сред най-сериозните проблеми, които бяха откроени по време на заседанието, са липсата на здравна осигуреност сред ромското население, нисък социален и образователен статус, както и недостатъчен брой на обучени и назначени лица като здравни, образователни и трудови медиатори. По последни данни през 2020-а в осемте общини от региона са били назначени общо трима здравни, 25 образователни и един трудови медиатори. Болшинството от тях са концентрирани в община Русе.

В сферата на образованието се провеждат постоянно информационни кампании сред родителите за ползите от образователната интеграция. Съвместно се отбелязват празници, свързани с толерантността между различните етноси, а психолози и социални педагози работят с родителите на деца, които срещат затруднения при приобщаването към средата в детската градина и в училище. През 2020-та са били сформирани 90 групи в 30 общински детски градини в цялата област, където се е провеждало допълнително обучение по български език. От него само през изминалата година са се възползвали 530 деца. Активно се работи и за обхващане и задържане на ромските деца и ученици в образователната система и резултатите са положителни. Все по-малко са тези, които не влизат в системата на образованието. За изминалата година техният брой е 45, като това е над два пъти по-малко спрямо 2018-а. Бройката включва и деца, които не са от ромски семейства.

Работи се за организиране на летни училища и сформирането на клубове по интереси. Няколко има в село Обретеник. Единият е посветен на занимателната математика и информатиката, а останалите са свързани с отговорностите, правата и задълженията, както и с избора на най-подходяща професия.

В здравеопазването продължава работата за насърчаване на профилактичните прегледи, както и провеждането на активни кампании за здравословно хранене, сексуално и репродуктивно здраве и превенция на полово предавани болести. През изминалата година лекции са били изнесени пред близо 700 души, като голяма част от тях са били от ромски етнос. Намалява и броят на родилките под 18-годишна възраст от малцинствата. Сдружение „Еквилибриум“ чрез специално предлагана услуга е консултирало 103 родилки и бременни жени от рискови групи, от които 17 непълнолетни майки. Работено е и по 10 случая на новородени бебета, в риск от изоставяне на ниво родилен дом. Голяма част от родилките са били от ромски произход.

В спорта една от добрите практики в областта е сформираният изцяло ромски отбор по футбол на малки вратички в село Караманово.

Ще се работи и за насърчаване на трайната заетост сред ромското население.

 

 

 

 

Exit mobile version