Френският институт гостува на Русенския университет, представи стипендиите си

Представители на Френски институт – България се срещнаха днес с ректорското ръководство на Русенския университет. На срещата от страна на домакините присъстваха ректорът на университета – академик Христо Белоев, доц. д-р Десислава Атанасова – зам.-ректор по интернационализация и комуникационна политика и проф. Д-р Пламен Даскалов – зам.-ректор по развитие, координация и продължаващо обучение. Френски институт – България бе представен от  г-н Арно Боберо – аташе за научно и университетско сътрудничество и г-жа Бисера Коларова – отговорник за Представителството Кампус Франс България.

Академик Белоев запозна гостите с дейността на университета и изказа удовлетворението си, че висшето училище има множеството партньорства с френски образователни институции. В детайли за тези партньорства информира заместник-ректорът по интернационализация и комуникационна политика – доц. д-р Десислава Атанасова. Тя подчерта, че университетът е част от Университетската франкофонска асоциация и редовно провеждаме различни мероприятия и конкурси, посветени на Деня на франкофонията.

Гостите отбелязаха, че университетът показва добри традиции в областта на сътрудничеството с френските образователни институции.

Представителите на Френски институт в България информираха за началото на  своята кампания Cтипендии „France excellence“ за 2023 година. Стипендиите се предоставят за програми на френски и на английски език на нива бакалавър (L1), магистратура, докторантура под двойно научно ръководство, докторантура под съвместно научно ръководство, както и за научен престой на високо ниво. Те включват месечна издръжка, такса за записване в университета, медицинска осигуровка, поемане на други допълнителни разходи.

Основен акцент в срещата бе възможността за участие на студенти и изследователи от Русенски университет в програми във Франция, както на френски, така и на английски език, а също и възможните посоки на бъдещо сътрудничество в областта на висшето образование.

Допълнителна информация за видовете стипендии, сроковете и необходимите документи може да бъде намерена в сайта на Френския институт в България.https://institutfrancais.bg/stipendii-na-frenskoto-pravitelstvo/<http://www.institutfrancais.bg/>

Exit mobile version