Французи се доверяват на БГ акумулаторен локомотив за каменни кариери

Акумулаторен локомотив ES3000, произведен от русенския завод „Експрес Сервиз“, обслужва кариерите Вутре във Франция. Машината бе доставена в края на миналата година и показва отлични резултати.

Локомотивът маневрира влакове от по 24 вагона, пълни ги с камъни и ги предава на жп превозвача. За радост на българския производител ES3000 се справя удивително добре с дългите и тежки влакове в индустриалния клон и на гарата във Вутре. Инвеститорът – Société des Carrières de Voutré, е решил да купи български акумулаторен локомотив, за да постигне: енергийна ефективност в маневрите, пълна декарбонизация на жп клона си, тишина и спокойствие на околните жители.

„За нас бе много интересно как само един работник прави жп маневрата, след това пуска товарните инсталации, управлява дистанционно влака и го позиционира обратно в гарата. Това е моделът на ефективност в маневрите, който е възможен с нашата техника и който ние се опитваме да наложим и в България.

Другият интересен факт е как френската държава окуражава реалната декарбонизация и ефективността в жп маневрите. Маневрите с радио дистанционни управления да напълно позволени, а освен това, има и финансови стимули за премахване на вредните емисии в жп транспорта“, сподели мениджърът на „Експрес Сервиз“ Цветелин Колев.

 

Exit mobile version