Филип Виденов: Спортът е обединител на нацията

Филип Виденов е кандидат за народен представител, втори в  русенската листата на ПП “Републиканци за България”. Виденов е роден на 12.06.1980 г. в София, а през 1998 г. завършва Гимназията за европейски езици в Русе. Дипломира се със специалност „Социология и криминология” в Western Kentucky, САЩ. Професионалната му спортна кариера на баскетболист от 2003 г. до 2018 г. е свързана с много спортни клубове у нас и в чужбина. През 2015 г. е избран за посланик на „Спешъл Олимпикс“ в България. На следващата година става спортен директор на БК “Дунав” Русе. Бил е капитан на баскетболните отбори на Дунав Русе, Лукоил Академик, Азад Юн. (Иран), Национален Отбор на България. . Филип Виденов  е с преференция 102 . Ето какво споделя той в интервю за dnews.bg  

– Вие сте координатор на секторни политики “Спорт” в партията. Какво предвижда “Републиканци за България” за развитието на спорта? Нивото на спорта в България ежегодно спада надолу.

– Като партия имаме няколко точки, които искаме да покрием. Спортът вече е много комплексна дисциплина, както професионалният, така и масовият. Става въпрос за специалисти в различни области, които трябва да обърнат максимално внимание на децата, необходим в един комплексен подход.

Може би най-важното нещо, което от доста време се чака в България е Законът за спонсорството и меценатството. Което ще рече, че ако някой иска да инвестира в спорт, ще бъде облекчен по някакъв начин. Унгария вече има такъв закон. Няколко години играех в Турция, там спонсорите се редят. В Сърбия, Испания, Италия – да не говорим…Там е държавна политика, спортът да е напред.

–  Докъде обаче е ролята на държавата?

– Ролята на държавата е да създаде достатъчно добри условия и правила. Защото България я знаят по света с големите спортисти и с киселото мляко. За съжаление, това са ми ли лични наблюдения. А нашият сектор е оставен на самотек, на оцеляване.

Тука се припокрива с други наши проблеми, например спортните училища, които са под всякаква критика. Ние от “Републиканци от България” предлагаме те да се превърнат в елитни гимназии или да се образуват спортни паралелки в другите училища. Защото и аз съм родител, напълно съм наясно и бих желал детето ми да учи в елитна гимназия. А децата, които искат да станат професионални спортисти, трябва им повече време за тренировки. На този етап трудно ще се случи, но трябва да се започне този процес отнякъде. Да вкараме спорта в образованието и обратно.

– Трябват много пари – това са физкултурни салони, зали, не във всяко училище има базата, преподаватели…

– Треньорите трябва да са достатъчно компетентни, така че да развият желанието на едно дете, физическата му активност, начина на движение, за да няма контузии и т.н. Процесът е много сложен и много време е необходимо. Трябва да се започне от възпитанието вкъщи, после от детската градина и да се премине през развиване на физическото възпитание в училище. Това е много важна част от нашата политика за спорта – удвояване на часовете по физическо възпитание. Според мен е важно всеки ден да има часове за спорт, даже по два, но разделени в различни блокове – може би в началото и в края на часовете. Няма как да се преобличат набързо децата, да се изпотяват и после да са в час. Личното ми мнение е, че оценка по физическо възпитание не трябва да има. Ако се въведе час и по теория, може би тогава донякъде ще е оправдано оценяването.

По отношение на масовия спорт почти няма из града къде човек да излезе на места с хубави настилки. Ние предлагаме изграждане на мрежа от площадки, на спортни съоръжение, за да има възможност да си избереш къде да отидеш да спортуваш.

– Къде да са тези места?

– Има места, дори стари площадки може да се реновират. Ето стадион “Дунав” сега е заключен. На Градския стадион може, но не съвсем докато тренират лекоатлетите. Проблемите са много и трябва да се захванат от някъде.

– Въпросът е откъде да се започне?

–  Едновременно всичко може. Обучението на специалистите по спорт няма общо с площадките, със залите по училищата, може паралелно да се изгражда първо, второ, трето. Има неща, които трябва да се свършат и могат да се правят, трябва да се работи.

– Това може би е за масовия спорт, откъдето дай боже да се родят професионални спортисти. Но какво ще правим с професионалния спорт? Ето при плуването – допинг, щангите – 2024 г. може вече да не са олимпийски спорт, футболът ни го няма никъде.

– Примерно, много зали се изградиха – арените, но клубове не могат да си позволят да отидат там.

– По-добре ли беше с тези пари да се ремонтира наличната  инфраструктура?

– Да или да се ремонтират, или да се изградят по-малки зали. Аз знам, че трябва да се усвоят по някакви програми средства и да се направят такива зали. Но, те не са функционални и не се използват както трябва.

Друга част от нашата програма е да се създаде нова дисциплина във ВИФ и да излязат мениджъри на такива сгради. Стопанисването на подобни спортни комплекси не е лесна работа.

За професионалния спорт в момента ние нямаме основата. Един вид: имаме една пирамида, на върха все още имаме тук-таме някакви проблясъци, но до основата е много зле. Което значи, че трябва да се работи с подрастващите много по-добре, но едновременно да се обърне внимание на създаването на специалистите, които да са достатъчно добри, че да развият децата от малки. Така ще има много по-голям шанс да се създадат професионални спортисти.

– Хората ще си кажат, то всичко друго ни е наред, че да тръгнем спорта да оправяме. Защо е важен спортът?

– Спортът е обединител на нацията. Във времена, когато хората са разединени, това е нещо, което може да ни помогне да се обединим. Друго нещо, по данни на Евростат, 10 процента от населението ни спортува активно поне 2 часа в седмицата, което е крайно недостатъчно. За ЕС средното е около 40%, например в Дания е 80%.

49,5 процента от населението на нашата страна е с наднормено тегло. Спортът е необходим, за да сме здрава нация. Това е нещо много важно. Когато децата спортуват, физиката и психиката са здрави.

– Здраво тяло, здрав дух. Дано да имате възможност всичко, което сте замислили, да се случи. На 4 април хората ще си кажат тежката дума.  Представихме Ви Филип Виденов – кандидат за народен представител от листата на партия “Републиканци за България”, която е с номер 21 в интегралната бюлетина.  Виденов е с преференция 102. 

– Дано всички хора излязат да гласуват, защото това е най-важното нещо в едно гражданско общество.

Купуването и продаването на гласове е престъпление! 

Exit mobile version