Фигура на Свети Георги отпреди 40 години ще закриля Русе като подарък /ВИДЕО/

Фигура на Свети Георги отпреди 40 години ще закриля Русе като подарък

Необичаен подарък получи Русе по случай Празника на града 6 май. Известният скулптор Георги Радулов предостави на общината статуя на Свети Георги, покровител на крайдунавския град. Дарението ще бъде поставено в информационния център, който се посещава на ден от десетки жители на Русе.

Скулптурната композиция, която изобразява как Свети Георги убива змея, има интересна история. Преди повече от 40 години тя е трябвало да бъде част от чешма в центъра на Русе.

„Там, където е кръглият фонтан срещу Златните рибки, трябваше да има чешма. И тогава направих проект, направих макет, и оттам тръгнаха. И понеже това е любима моя тема, многократно съм правил релефи, но по време на работа архитектурният проект претърпя промяна и идеята за чешмата отпадна“, казва Георги Радулов.

Фигурата има интересно решение – тя е без лице и гръб.

„Моят професор Далчев навремето казваше, че къща, жена и скулптура се гледат отвсякъде. И по тази причина демонстрирах едно пространствено въздействие. Св.Георги е любима тема на иконописците, но иконата по принцип е двуизмерно изкуство и аз отначало започнах да правя релефи , по-късно обаче реших като скулптор, че трябва да помисля за пространственото въздействие и започнах да правя варианти“, обяснява авторът.

След като десетилетия пластиката стои в ателието му, тя е забелязана от реставратора Ясен Янков. Двамата творци я патинират като имитация на бронз. И Георги Радулов решава да я подари на общината.

„Подаръкът е уникален и непотърсен, което го прави изключително скъп и неочакван за нас и ни поставя една цел – да осигурим средства да можем да я реализираме, не просто тук да стои във фоайето на общината. Няма да можем да празнуваме Деня на Русе по типичния начин и търсим всякакви символи, с които да отбележим празника и това е един от тях“, споделя кметът Пенчо Милков.

Мечтата на Георги Радулов е един ден скулптурата му да бъде отлята от бронз и да краси някой от площадите на любимия му Русе. В сегашния й вариант атмосферните условия не позволяват да бъде поставена на открито.

Exit mobile version