Фермери изляха 1,5 т мляко на Дунав мост, готвят гражданско неподчинение /ВИДЕО/

За втори ден земеделците блокираха в знак на протест граничния пункт Дунав мост, разклона за Обретеник и кръговото край Бяла по пътя Русе-Бяла. Фермерите затвориха с тракторите си достъпа до границата с Румъния от 10 до 13 часа, а в знак на протест бе излято тон и половина козе мляко.

„Грехота е да се разлее това мляко, но не е ли грехота самите животновъди да не са получавали средствата си от преработватели и други търговци в период от 6 месеца – една година назад“, коментира Деан Тодоров, зам.-председател на Национална асоциация на овцевъдите и козевъдите.

Животновъдите се включиха активно в протеста, като настояват ставките по т.нар. „украинска помощ“ да бъдат на същата стойност, както са били през миналата година. „За момента няма осигурен пълен бюджет. Настояваме и за законодателни промени, които да дадат дългосрочна перспектива в нашия сектор. За съжаление останаха прекалено малко животни в държавата. Ако през 1989 г. имаше 12 млн. овце и кози, в момента има под 800 000. Това е спад от 13-14 пъти. България не може да изхрани собствения си народ с продукцията, която имаме“, каза Тодоров.

Председателят на Регионалния съюз на фермерите „Дунавско зърно“ Милен Коев коментира, че протестите продължават, защото няма яснота какво ще бъде предложено на днешната среща на земеделците с премиера. „Исканията ни остават същите.Правим всичко възможно да не пречим на останалите граждани, но това е единственият начин да ни чуят“, каза Милен Коев.

Ако не се постигне разбирателство с държавата, от следващата седмица земеделците имат готовност да преминат към гражданско неподчинение – с палене на бали слама и свободно пуснати животни по площадите в областните управи.

Exit mobile version