Фериботът Русе-Гюргево за камионите се чака между 1 май и средата на лятото

Най-късно до средата на лятото би трябвало да заработи фериботната връзка между Русе и Гюргево. Това е станало ясно на среща на областния управител Анатоли Станев и председателя на Окръжния съвет Думитру Беяну в Гюргево. Ако дейностите приключат по-рано, има вариант ро-ро терминалът да бъде пуснат още от 1 май.

В началото на февруари румънците започват драгирането на Дунав в участъка до бъдещето пристанище на ферибота. Предстоят ремонти на пунктовете за граничен контрол на румънския терминал заедно с изграждането на трафопост.

От българска страна предстои ремонт на кабинките, където ще се помещават различните звена на институциите,  и оборудването им с техника. Ще бъдат монтирани и няколко бариери за контрол над преминаването на тежкотоварния трафик и да се избегнат евентуални задръствания на новото трасе.

Желанието на двете страни е да има два кораба, като на денонощие да се обслужват над 200 камиона в едната посока. Цялата процедура ще отнема до час и половина, като самото преминаване на реката ще бъде в рамките на около 30 минути.

Exit mobile version