Фаркашкият тамбурашки оркестър от Русе – предложен за „Живи човешки съкровища-България“

„Традиционно свирене на тамбура във фаркашки стил в гр. Русе” е кандидатурата на област Русе за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България“ през настоящата година. Това стана ясно от проведено заседание на експертна комисия, председателствана от доц. д-р Валентина Ганева-Райчева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките. В състава на журито бяха още представители на Областната администрация и Регионалния експертно-консултантски и информационен център „Читалища“.

Кандидатурата представя съхранена градска музикална традиция, уникална за нашето съвремие. Русе е единственият град в България, опазил и до днес тази традиция с над 130-годишна история.

Кандидатурата бе излъчена от ръководството на Регионалния исторически музей и подкрепена от кмета на Община Русе Пенчо Милков.

Ръководител на Тамбурашкия оркестър е д-р Наталия Константинова. Оркестърът е съставен от 39 изпълнители, като най-малките са на възраст от 8 години, а най-възрастните достигат до 40-годишна възраст.  Репертоарът им включва богата палитра от произведения за тамбура на български и чужди композитори. По предложение на бившия кмет на Русе инж. Божидар Йотов обучението на състава преминава към Общински детски център за култура и изкуство. Така въпреки много трудната финансова ситуация в страната, той получава подкрепа и от местната власт, която го разпознава като важен за русенската идентичност. Съществени заслуги към развитието на оркестъра има и бившият директор на СУ „Христо Ботев“ Минко Цочев, който е оглавявал дирекцията по хуманитарни дейности в Община Русе.

 

Exit mobile version