Учредяват Обществен съвет на инициативата „Заедно за Поломието“

Работна среща за учредяване на Обществен съвет за реализация на инициативата „Заедно за Поломието“ ще се проведе днес в Русе. Ще бъдат обсъдени Правила за неговата дейност, ще се осъществи избор на председател, зам.-председатели и секретар, както и ще бъдат обсъдени дейностите в обхвата на целите и задачите на инициативата за периода 11.04 – 30.06.2024 г.

Както бе обявено по-рано, идеята на шестима ентусиасти, повечето от които възпитаници на Русенския университет „Ангел Кънчев“, които представляват Спортно туристическо и природозащитно дружество „Академик“ – Русе (СТПД), фирмите „Пирин Хилл“ ООД, „Приста Ойл Холдинг“ ЕАД и Сдружение за развитие на социалния капитал“ – Две могили, първоначално бе подета от Русенския университет и Дирекцията на Природен парк „Русенски Лом“,

Главната цел на инициативата е създаване на по-добри условия за здравословен начин на живот и принос за икономиката на региона чрез превръщането на туристическите пътеки в Природен парк „Русенски Лом“ и районите в съседство в достъпни, по-привлекателни и добре поддържани места за излети, туризъм, отдих и спорт.

На състоялата се на 26 януари работна среща на Областния управител г-н Данаил Ковачев с представители на туристически организации, на русенския бизнес, ДПП Русенски Лом, Регионален исторически музей – Русе, общините Русе, Две могили и Ветово, бе обявено официално, че инициативата ЗАЕДНО ЗА ПОЛОМИЕТО ще се проведе под егидата и с подкрепата на Областна администрация Русе.

За периода от 12.12.2023 г. до 07.04.2024 г. броят на формированията, заявили участие в инициативата, е 20, от които 15 вече имат проведени работни акции по маршрутите с общо 71 работни дни и 435 човекодни положен доброволен труд. Други 290 лица са съчетавали участието си в походи с работа по маршрутите – в движение. Новотрасирани и новомаркирани са 3 маршрута, поставени са 16 нови указателни табелки и маркировъчни стълбчета и 70 знака трайна лентова маркировка. В процес на изработка са още 35 указателни табелки и 5 маршрутно-информационни табла.

В състава на съвета ще бъдат представители на Областна администрация, Дирекцията на ПП Русенски Лом, Регионалния исторически музей, общините Ветово, Две могили, Иваново и Русе.

В работата на съвета ще може да участва всеки лидер (отговорник, ръководител) на регистрирана в Оперативния щаб група, групичка, семейство, екип, регистрирани в оперативния щаб на инициативата с ангажираност за полагане грижи за определен маршрут.

От своя страна Оперативният щаб на инициативата ще оказва помощ и съдействие, в това число с осигуряване на табелки, маркировъчни знаци, бои, консумативи и др.

Exit mobile version