Учителка дари ръкопис на „История славянобългарска“ на глаголица на музея

Историческият музей в Русе получи книга-ръкопис на „История славянобългарска“, която бе дарена от пенсионирания учител Стойка Димитрова Иванова.

Книгата е ръкописен препис на „История славянобългарска“ (петдесет и девето издание) на глаголица. Глаголицата е първата славянска азбука, създадена от Константин-Кирил Философ. Буквените знаци са 41 на брой. На всяка буква от глаголицата отговаря буква от кирилицата. В глаголицата има четири знака, които съответстват на буквата „и“ от кирилицата. Има два знака от глаголицата, съответстващи на буквата „о“ от кирилицата. В глаголицата няма главни букви и единственият препинателен знак е точката, която отделя изреченията. Буквените знаци в азбуката съдържат в себе си кръст, кръг и равнобедрен триъгълник.

Дарителят на книгата, Стойка Димитрова Иванова, винаги е имала интерес към глаголицата. Заради пандемията и застояването си вкъщи, през изминалата година тя решава да научи азбуката глаголица. След като я научава за около два месеца, решава да претвори това знание в нещо. И така се заражда идеята да препише ръкописно на глаголица „История славянобългарска“. Започва преписа на 15.04.2020 г. и го приключва на 31.08.2020 г. Въпреки многото трудности, свързани със здравословното ѝ състояние, тя не се отказва и успява да завърши ръкописа.

Преписът се реализира и благодарение на сестрата на Стойка – Яна Иванова, която подкрепя и се грижи за сестра си. А дарението е получено от русенския музей и благодарение на Петинка Митева – председател на Българската асоциация на пенсионерите и мъдростта, която свързва дарителя с музея.

Exit mobile version