Училищата в Русе правят анкети сред родителите за тестване на децата им

Училищата в Русе започнаха анкети, за да се ориентират в нагласите на родителите дали искат децата им да бъдат тествани с бърз антигенен тест в училище. Проучването се прави във връзка с разпространението на COVID-19 и възможността Министерството на здравеопазването да направи безплатни бързи антигенни тестове сред учениците.  Материалът за изследване  се взема от носоглътката с тампон, подобно на изследването с PCR, и се осъществява от медицински специалист.

Някои от училищата дават и допълнителна информация за антигенните тестове:

1. Антигенните тестове се използват в медицинската практика от много години с цел откриване на специфична чужда част (антиген) от причинителя на заболяването в изследваната проба, което се изразява като положителен резултат от съответното изследване.

2. Бързите антигенни тестове за COVID-19 са насочени към определени белтъци (антигени) на вируса SARS-CoV-2 — причинител на заболяването.

З. При провеждане на изследване с бързи антигенни тестове резултатите са готови в рамките на един час, което позволява лесно и бързо изследване на повече хора за дадено заболяване.

4. Материалът за изследване с бърз антигенен тест се взема от носоглътката с тампон, подобно на изследването с PCR. Възможен е лек дискомфорт при манипулацията, но инвазивното действие се осъществява от медицински специалист.

5. Изследването е пожелание и има за цел да се намали възможността за предаване на инфекции от COVID- 19 от вирусоносител или болен в училищната сграда.

Exit mobile version