Училищата в Русе, Бяла и Ветово обучават в нови специалности

Две професионални и една профилирана паралелки в училищата във Ветово, Борово и ПГ по селско стопанство в Русе са били закрити в Русенска област преди започване на настоящата учебна година,  стана ясно на заседанието на областните комисии по заетост и по образование. През следващата учебна година се предвижда паралелките в областта да са 67, като поне 41 от тях да са професионалните.

През тази учебна година има 7 защитени специалности от професии, 15 – с очакван недостиг на пазара на труда,  и 10 – в дуална форма на обучение. 94 ученици от областта имат възможността да участ в нови специалности от професии. Сред тях са „Фитнес“ и „Спортно туристически дейности“ в СУ „Панайот Волов“ в Бяла, „Трайни насаждения“ и „Машини и системи с ЦПУ“ в ПГ-Бяла.

Нови специалности са реализирани още във Ветово и в Русе. 26 ученици изучават за първи път минна електромеханика в СУ „Васил Левски“-Ветово. В Русе нови специалности има в три професионални гимназии – „Недка Ив. Лазарова“, ПГ по речно корабостроене и корабоплаване и в ПГ по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“. Реализираните специалности са съответно „Бутикови облекла“, „Локомотиви и вагони“ и „Художествена керамика“.

В защитени специалности учат общо 99 ученици от региона, а в такива с очакван недостиг – 222-ма. Дуалната форма на обучение е избрана от 190 ученици.

Класацията по най-много свободни места повежда ПГ по промишлени технологии „Атанас Ц. Буров“ с 29 незаети места -в „Измервателна и организационна техника“ и „Промишлена естетика и дизайн“. На следващо място е новата специалност „Локомотиви и вагони“ в ПГ по речно корабостроене и корабоплаване, където се обучават 12 ученици. Списъкът на професионалните паралелки, където има свободни места, включва още „Електрообзавеждане на транспортна техника“ в Две могили, „Производство на облекло от текстил“ и „Машини и съоръжения за заваряване“.

Exit mobile version