Учени от 11 държави участват в COMPSYSTECH’23 в Русенския университет

24-та Международната научна конференция COMPSYSTECH’23 започна вчера в зала „Сименс“ на Русенския университет.

Организатори на конференцията са Министерството на образованието и науката на Република България, Съюзът по автоматика и информатика „Джон Атанасов” и Русенският университет “Ангел Кънчев”. Общо 30 са докладите, които ще бъдат изнесени присъствено и онлайн. Ще ги представят учени от 11 държави: Холандия, Германия, Италия, Кипър, Китай, Грузия, Албания, Киргистан, Туркменистан, Финландия и България.

Събитието традиционно биваше откривано през годините с музикално изпълнение. Днес традицията беше обновена, като към изпълнения на флейта от гл. ас. д-р Петя Стефанова музикален поздрав към участниците, се присъедини и роботът Сана със своя танц.

Участниците в конференцията бяха поздравени от ректора на университета – академик Христо Белоев, който отбеляза важното значение на форума, неговата популярност и високото му ниво.

“Радваме се, че конференцията CompSysTech е вече утвърдена и става все по-популярна в страната и Европа. Фактът, че днес участват присъствено и онлайн учени от няколко страни, е достатъчно красноречиво доказателство за това. Друго доказателство за притегателната сила и нивото на конференцията е фактът, че повече от 16 години докладите, изнесени на CompSysTech, се публикуват във виртуалната библиотека на Асоциацията по компютри – най-авторитетната международна организация в областта на компютинга и се индексират от SCOPUS. Много впечатляващ е и профилът на конференцията в Google Scholar. Това, че конференцията има импакт ранг, също е факт, който заслужава да бъде специално отбелязан.” – подчерта академик Белоев.

Поздравителен адрес беше получен и от Председателя на Съюза по автоматика и информатика „Джон Атанасов“ проф. д-р инж. Коста Бошнаков.

С доклади в пленарната сесия участваха проф. д-р Вирджинио Кантони, Университет Павия, Италия; проф. д-р Ян Дзинхуей, Шанхайски политехнически университет, гр. Шанхай, Китай; доц. д-р Йордан Колев,Технически университет, Варна.

Заседанията на научните сесии продължават и днес, 17 юни.

Exit mobile version