Ученички и учителки от СУЕЕ-Русе извървяха 115 км от пътя Камино де Сантяго

Седем ученички и две техни учителки от Средно училище за европейски езици „Св. Константин – Кирил Философ“ в Русе извървяха 115 километра от пътя Камино де Сантяго. Началото е било поставено на 14 март в испанския град Сария, а финалът – в Сантяго де Компостела на 18 март сутринта.

По време на прехода момичетата Александра Пенева, Елица Димитрова, Йоана Радойска, Йоана Дончева и Екатерина Бахърова, които са от 11-и „б“ клас, Симона Крумова от 12-и „в“ клас и Ева Николова от 10-и „б“ клас, заедно с техните учителки по английски език Румена Господинова и по английски и испански език Боряна Тотева са изминавали пеша на ден по над 20 км, а в един от дните се е наложило да извървят повече от 30 километра.

Момичетата, които учат испански език, са били с ученици от още четири държави – Румъния, Португалия, Германия и Испания.

„Ние сме училище – посланик на Европейския парламент. Всъщност това е мрежа от училища във всички държави членки на Европейския съюз. Така една сутрин получихме покана от испанско училище, че се организира извървяване на Камино де Сантяго като символ на свързаността на Европа във връзка с насърчаване участието в изборите за Европейски парламент. Реагирахме веднага и приехме предложението“, разказа Боряна Тотева.

Тя обясни, че за да получат документ, изискването е било да изминат минимум 100 километра по пътя Сантяго де Компостела. „Така ние извървяхме 115 километра и по пътя имахме съпътстващи дейности. Децата трябваше да интервюират други хора, които вървят Камино де Сантяго, да ги питат дали знаят, че предстоят европейски избори и кога ще се проведат. Бяхме като истински поклонници. Спяхме в туристически спални, в които нощуват и поклонниците. Маршрутът през март не е толкова натоварен. Нямаше много поклонници, а нашата група беше от около 88 души. От Европейския парламент ни подариха сини шлифери, които се оказаха много полезни, защото ни валя дъжд всеки ден. Справихме се“, разказа Боряна Тотева.

Ученичките от Русе са подарили на чуждестранните си връстници бонбони с розово масло и са им показали как се играе българско хоро.

 

Exit mobile version