Ученици от Русе и Тараклия проведоха съвместен онлайн урок за Олимпи Панов

Снимка: БТА

Съвместен онлайн урок проведоха учители и ученици от ОУ „Олимпи Панов“ в  Русе и лицей „Олимпий Панов“ в молдовския град. И двете училища носят името на българския военен деец, който е родом от Тараклия, а поводът на телемоста бе 136-та годишнината (по стар стил) от смъртта на патрона на учебните заведения. Той е разстрелян заради участието си в бунта на русофилите.

Шестокласниците от Русе, заедно с учителката им по история Айсел Бекирова, подготвиха за връстниците си презентация с биографията на Панов. В отговор, младежите от Тараклия рецитираха стихотворенията за съгражданина им и за освободителната борба на България.

Маргарита Герги и Никита Паслар представиха авторски стихотворения за майора. Учителката им по български език Мая Буюкли и колежката й Валентина Тулуш бяха подготвили училищна изложба-експозиция „Дело и подвизите на Олимпий“. На комбинирания урок, от страна на Тараклия, беше поканен журналистът-изследовател на родословието на Олимпи Панов Димитър Боримечков. Той разказа на децата за места в Тараклия и Русе, свързани с българския офицер. В края на срещата учениците пожелаха да се видят на живо, а учителките се договориха, че обменът на опит и съвместни прояви ще се организират и в бъдещето.

Инициативата за урока е на директора на русенското училище д-р Вергилия Грънчарова. Първа подобна онлайн среща се състоя през лятото миналата година.

Exit mobile version