Ученици от Дойче шуле проучиха интересни моменти от военната история на Русе

СУ с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ – Русе, е одобрено за участие в Национална програма на Министерство на образованието и науката и на Министерство на отбраната: „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия 2021“. Наименованието на училищния проект е: „Събудени страници от военната история на Русе. Командири на русенски военни части (1878 – 1945)“ и е класиран от Министерство на образованието и науката на първо място в Област Русе.

Участващите в проекта десетокласници извършиха сериозна изследователска работа, свързана с издирването на имена на командири на русенски военни части и на русенци, достигнали до висши военни звания. Резултатите от проучването са издадени в книга „За род и родина“. Друг аспект от изследователската работа е под наименование: „Българската бойна слава в топонимията на град Русе“, като учениците ще представят улици, жилищни блокове, училища, кораби, паметници и паметни плочи в Русе, свързани с имена на военни и на места, насочващи към паметни победи на българската армия. В училище са обявени конкурси за литературна творба и рисунка под общото наименование: „Армията в моите представи и мечти“.

В училищната сграда е оформен и кът, посветен на българската армия, чието официално откриване ще бъде на 4 май 2022 г. от 12.00 часа.

Представянето на резултатите от изследователската дейност, книгата и конкурсите ще се  случи на 5 май 2022 г. във Военен клуб – Русе, от 11.00 часа.

Exit mobile version