Ученици от Гюргево рецитираха стихове на Ботев по инициатива на „Еврорегион Данубиус“

Близо 30 ученици от община Ойнаку, Гюргево, представиха културна програма, посветена на националния герой на България Христо Ботев. Те рецитираха на румънски език някои от неговите най-известни стихотворения. В рамките на събитието музеологът Емил Пъунески представи исторически сведения за живота и делото на Ботев в Румъния.

Инициативата бе организирана от изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева и се реализира с подкрепата на Културния дом „Йон Виня“, Окръжния музей „Теохари Антонеску“, както и Окръжната библиотека „Йон Бассарабеску“. Подобно събитие се прави за първи път в Гюргево и неговата цел е да популяризира живота и делото на Христо Ботев сред подрастващите, а Лили Ганчева планира да го организира и в други румънски градове.

Сред гостите на събитието бяха кметът на Гюргево Адриан Ангелеску, неговият заместник Йонел Мускалу, както и интелектуалци от региона.

По-рано през деня зам.областният управител на Русе Детелина Ачева и Лили Ганчева поднесоха цветя пред паметната плоча на Христо Ботев, намираща се на пристанището в Гюргево.

Exit mobile version