Ученици влязоха в ролите на съдии и прокурори в Русе, имаше и награди за есе

Окръжен съд – Русе отвори врати за всички желаещи да се запознаят отблизо с дейността на институцията. Инициативата е част от кампанията на Висшия съдебен съвет (ВСС) за провеждане на „Дни на отворените врати в органите на съдебната власт“.

Първите гости бяха участниците в конкурса за ученическо есе на тема „Правосъдието през моите очи“ заедно с техните учители. Съдия Николинка Чокоева и съдия Милен Петров – членове на комисията по оценяването, приветстваха всички присъстващи и изразиха възторга си от изключително стойностните творби, които младежите са сътворили.

Първото място магистратите присъдиха на Лъчезар Борисов от ХІ В клас на СУПНЕ ,,Фридрих Шилер“, второ място – на Юлияна Димитрова от същия клас, а трето – на Симона Валентинова от Х Б клас на СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“. Три есета бяха отличени със специални награди: на Симона Василева от Х Г клас на ППМГ„Добри Чинтулов” гр. Сливен за идеи относно добри практики по казуси с деца; на Рени Руменова от ХІ клас на СУ „Йордан Йовков“ за утвърждаване идеята за липса на дискриминация по полов признак; и на Виктория Кирилова от същия клас за оригиналност.

Всички участници в конкурса за ученическо есе получиха грамота, календар на Окръжен съд – Русе за 2023 г., химикалка на Окръжен съд – Русе, флаш-памет, Конституция на Република България и информационни брошури. Победителят взе и ваучер за книги на стойност 100 лв., класираният на второ място – ваучер за 60 лв., а този на трето място – за 40 лв. Грамоти получиха и учителите, които са подготвили и консултирали учениците за участието им в конкурса. Всички отличени младежи благодариха за оказаната им чест и прочетоха творбите си.

Много гимназисти присъстваха и на симулирания наказателен процес, разигран от възпитаници на СУ „Йордан Йовков“ Русе. Огромната мраморна зала едва събра желаещите от различни русенски училища да видят истинско съдебно дело за разпространение на наркотици, разгледано преди години в Окръжен съд – Русе. Съдия Чокоева и съдия Петров разясниха казуса и мястото в съдебната зала на всеки участник в процеса. След разпит на 5 „свидетели“ и 2 „вещи лица“, „съдебният състав“ призна „подсъдимия“ за виновен и го осъди на лишаване от свобода за срок от 1 година. За блестящото си представяне всички участници в симулирания процес бяха поздравени и наградени от съдия Чокоева и съдия Петров с грамоти, календари и химикалки на Окръжен съд – Русе, както и сентенциите на латински език, изписани по витражите в Мраморната зала и значението им на български език.

През целия ден гражданите имаха възможността да присъстват в съдебна зала и да наблюдават заседанията по насрочените за деня съдебни дела.

Чрез инициативата „Ден на отворените врати“ Окръжен съд Русе цели да спомогне за повишаване на правната култура на гражданите, за постигане на по-добра информираност и изграждане на доверие в работата на институцията и на съдебната система като цяло.

Exit mobile version