Ученик от Русе представя иновативен еко проект в Дубай пред световни лидери

Дванайсетокласникът от Математическата гимназия в Русе Константин Йорданов ще представи иновативния си еко проект AGRON пред световни лидери в Дубай. Русенецът заминава с българската делегация, водена от президента Румен Радев, за участие в конференцията на ООН за климата COP 28 от 30 ноември.

В събитието ще се включат близо 200 държави, а организаторите очакват около 70 000 делегати. В българската делегация са избрани да участват Константин Йорданов и още девет души от неговата гилдия измежду 150-200 кандидати.

Русенецът ще представи своя проект AGRON, който вече спечели няколко награди, включително на Vitosha Venture Partners с възможност за инвестиция до 30 000€ и на INNOVATION Capital за намерение за дялова инвестиция. Идеята на Константин Йорданов е за агрономен серум, комбинация между пестицид, тор и серум, който провокира растежа на растенията. Той беше предложен за първи път през септември 2022 г., когато получи специалната награда от Асоциация на младите учени и вече има предложения за инвестиция, масова поръчка за вертикална градина и предложение за дялова сделка.

България ще участва за първи път със собствен щанд на предстоящата КОП 28. Планира се на щанда да бъдат представени български компании от различни сектори, финансиращи институции, местни власти и учени. В Дубай Експо Сити се очакват държавни и правителствени ръководители, министри, активисти, милиардери, монарси и дипломати от цял свят.

За пръв път в климатична среща на ООН ще участва и папа в лицето на папа Франциск. Британският крал Чарлз Трети също ще бъде на форума в Дубай. От десетилетия монархът е ангажиран с каузата за опазване на природата.Бил Гейтс, един от най-богатите хора на света, участва в КОП28 и като филантроп, и като инвеститор в компании за възобновяема енергия.

Европейският съюз ще бъде представен и на ниво ЕК, и от председателството, и от парламентаристи и представители на гражданското общество.

Очаква се лидерите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Цинпин да не пристигнат в Дубай, а да изпратят свои представители. Бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери, който е посланик на САЩ по въпросите на климата, ще отбележи 80-ия си рожден ден в Дубай.

Exit mobile version