Ученик от МГ „Баба Тонка“ стана първи в регионалния кръг на конкурс за Балканските войни

Единайсетокласникът от МГ „Баба Тонка“ Георги Иванов стана първи на регионалното ниво в Националния исторически конкурс „Наследник съм на …“. Инициативата е посветена на 110-ата годишнина от Балканските войни и тя бе организирана от Министерството на отбраната и Централно военно окръжие съвместно с Министерството на образованието и науката, РУО и Съюза на ветераните от войните на България.

Ученикът бе отличен заради своето изследване, посветено на рода Маджункови в Балканската война. Неговият прапрадядо Велико Маджунков е участвал на Одринския фронт. Георги Иванов получи и специална награда от зам.областния управител Георги Георгиев, който беше сред гостите на днешната церемония, която се проведе в сградата на Военното окръжие в Русе. Георгиев му подари и реплика на пистолет от епохата на Балканските войни.

На второ място се класираха братята Георг Димитров и Радосвет Димитров. Георг Димитров учи в 11 клас на Средното училище за европейски езици „Св. Консатнтин-Кирил Философ“, а Радосвет Димитров е деветокласник в Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“. Двамата са работили върху темата „Ездачът при предниците Хубанъ Христовъ“. Третото място бе отредено за разказа „Наследник на времето“ на Виктория Димитрова, която също е единайсетокласничка в Средното училище за европейски езици „Св. Консатнтин-Кирил Философ“. Неин консултант е бил старши учителят по история и цивилизация в същото училище Георги Симеонов.

Творбите на учениците бяха оценени от четиричленно жури с председател началникът на Военното окръжие в града полковник Васил Петров.

Отличените получиха грамоти и книги, осигурени от Министерството на отбраната и Регионалното управление на образованието. По време на събитието стана ясно, че произведението на Георги Иванов от МГ „Баба Тонка“ е отличено в топ 10 на всички участници от цялата страна. Награждаването се очаква да се състои до края на месеца на официална церемония в София.

Неслучайно награждаването се проведе на днешната дата. На 13 март (26 март по нов стил) 1913 година, преди точно 111 години, българите извършват един от най-великите военни подвизи в новата ни история – под командването на генералите Никола Иванов и Георги Вазов, брат на великия български писател Иван Вазов, Българската армия превзема Одринската крепост, дотогава считана за непревземаема.

Exit mobile version