Учение: Общината пламна, евакуираха пострадал от покрива с алпинисти /ВИДЕО/

Пожар евакуира сградата на общинската и областната администрации в Русе. За щастие инцидентът не бе истински, а учение, организирано в днешния Ден на доброволеца. В него се включиха екипи на пожарната, БЧК, „Спешна помощ“ и доброволни формирования, както и алпинисти от местния клуб „Приста“.

Точно в 10 часа, след подадения звуков сигнал в сградата, служителите се евакуираха през двата входа без паника и изчакаха пристигането на пожарната.

Разиграваната ситуация бе за пожар в коридора на последния етаж, при който не може да се ползват стълбите. Затова „пострадалият“ бе спуснат от покрива с въжета по т.нар.алпийски способ, където го посрещнаха доброволните отряди и с носилката го отнесоха до хората от Червения кръст и „Спешна помощ“.

„Когато колегите смъкнаха пострадалия от покрива на община Русе, ние направихме първичното обгрижване на пострадалия, след това психолог провери състоянието му и бе поет от специализиран екип на „Спешна помощ“, обясни Иво Минчев от БЧК.

В същото време се наложи служители от общината да гасят горящ огън.

„Беше оттрениран въпросът за работа с пожарогасител за служители, които са в пожарноопасни места, а именно там, където се съхраняват документите на хартиен носител. Общината е оборудвана с всички противопожарни средства, но е важно и самото практическо действие – т.е. всеки един служител, освен че вижда пожарогасителя, който е поставен на съответното място, да може и да работи с него“, коментира Спасимир Димитров, директор на дирекция „Обществен ред и сигурност“.

Самите доброволци пък споделиха, че обучението е много важно, особено в реални ситуации. „Спонтанните доброволци, както ги наричаме, тези, които решават да се включат инцидентно, по-скоро биха могли да пречат на хора, които са обучени. Когато си в реални условия и в реална ситуация, а не в учебна, се променят много неща. Тогава многото задачи, многото работа, която се струпва наведнъж, не ти дават много време да разсъждаваш за това как се чувстваш в момента. И неслучайно след реални бедствени условия всеки екип, който участва, се консултира с психолог. Ние в нашия екип на БЧК имаме четирима психолози“, сподели още Иво Минчев.

Учението продължи около час, след което служителите се завърнаха по работните си места.

Exit mobile version