Учебно помагало ще разказва по интересен начин за Скалните църкви

Регионалният исторически музей разработва ново помагало, което ще се ползва за часовете по музейна педагогика. То е част от проекта „800 години Ивановски скални църкви: Ломският отшелник“ и се фокусира върху личността и делото на Св. Йоаким и светостта и значението на скалната обител.

Вече са готови три от рисунките, дело на художника Милен Йорданов, които имат за цел да допълнят и подпомогнат възприемането на музейния разказ. Едно от изображенията представя фигурата на цар Иван Асен II с макет на църквата „Св. Архангел Михаил“, която дарява. Другото е художествена възстановка на централната част от църквата „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат (така наречената Съборена църква), направена съобразно ктиторски портрет, изографисан в църквата. Третото изображение визуализира Царевец, където Свети Йоаким става Първи Търновски патриарх. Предстои създаването на още седем рисунки, посветени на скалния комплекс при с. Иваново.

Тематичното помагало ще помогне да се направи цялостен образователен модул за часовете по Русезнание. То ще предложи богат набор от знания за скалната обител при с. Иваново посредством множество схеми, рисунки, снимки, информационни текстове, адаптирани за деца, познавателни игри и въпроси, любопитни факти за малко познати процеси и явления.

Целта е получаване на трайни знания у подрастващите за средновековната култура и начин на живот. Ще се използват и вече въведени практики – строеж на средновековна кула, работа с интерактивни табла, редене на пъзели, конструиране на керамични съдове по зададен модел, тъкане на станове, преобличане със средновековни дрехи.

Exit mobile version