Утре откриват ловния сезон, МВР ще проверява оръжия и ловци в Русенско

На 12 август се открива ловният сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. Областната дирекция на  МВР-Русе заедно с Регионалната дирекция на горите е създала организация и предприема мерки за извършването на проверки с цел недопускане на произшествия и злополуки през предстоящия ловен сезон. Екипи служители на МВР и на МЗГ ще проверяват ловци и ловни дружинки в районите и местата на ловните излети.

От МВР-Русе обясниха, че по стара българска традиция откриването на лова е свързано с организиране и провеждане на тържества във всяка ловна дружинка. През последните години в страната не са малко случаите на нежелани последици /инциденти и наранявания/ с използването на ловно оръжие не по предназначение. Бяха констатирани редица груби нарушения на Закона за лова и опазване на дивеча и Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, включително и прострелване на участници в ловните излети.

По време на проверките екипите ще следят за:

– пренасянето на ловното оръжие до мястото на лова в калъф и разглобен вид като боеприпасите  са отделно от оръжието;

– спазването на забраната за носене на огнестрелно оръжие при и след употреба на алкохол;

– валидност на разрешението за носене и употреба на ловното оръжие и съответствие на вписаното и носеното от ловеца оръжие;

– спазването на забраната за преотстъпване и предоставяне на ловното оръжие на други лица;

– спазване на правилата за безопасност при боравене с ловно огнестрелно оръжие и правилата за недопускане на пожари в горите;

– наличие на разрешение за лов /индивидуално или групово/

– наличие на билет за лов  /удостоверение за подборен обстрел/

Абсолютно е забранено използването на огнестрелни оръжия от лица, които са под въздействието на алкохол, наркотични или упойващи вещества !!!

 

Exit mobile version