Успешна спасителна акция на щъркелче в Средна кула /ГАЛЕРИЯ/

Успешна спасителна акция на малко щъркелче се проведе в кв.“Средна кула“ по сигнал на граждани. Местни хора са съобщили на кметския наместник Божидар Йотов за бедстваща птица в гнездо. Хората са забелязали, че възрастните екземпляри вече ги няма в гнездото, а там стои самичко оплетено едно щъркелче.

Божидар Йотов е организирал незабавно да пристигне вишка, с която да може да се достигне до гнездото. Достъпът й е бил затруднен заради тесните улици и растителността. Когато работниците са се стигнали до гнездото, се е оказало, че младият щъркел е оплел крака си в найлонова връв. След известни усилия са успели да я отстранят и да свалят птицата на земята. Наложило се е спешно на място да дават храна и вода на щъркелчето, тъй като от доста време е била изпаднала в тази безпомощност. Връвта се е оплела по такъв начин около крака, че го е увредила фатално, и ще се наложи ампутация, обясни кметският наместник.

След оказване на първа помощ, младият щъркел е отнесен в РИОСВ-Русе и предаден на еколозите, които ще имат грижата да го изпратят към Спасителния център в Стара Загора.

Exit mobile version