Успешна година за разширяване на бизнеса си отчита „Булмаркет груп“

Изминалата 2022 г. беше успешна за групата „Булмаркет“ по линия на разширяването на бизнеса. Малко по принуда заради търговията си с горива през 2005 г. с либерализирането на жп сектора групата създава собствен жп карго превозвач. Местното дружество „Булмаркет рейл карго“ има около 17-18% пазарен дял, като е на второ място след държавните „БДЖ – Товарни превози“, коментира в своя анализ „Капитал“.

Именно в жп сектора групата започна експанзия, като обявеният план беше до края на 2023 г. да бъдат инвестирани 60 млн. евро в жп сектора. В средата на 2022 г. беше съобщено, че „Булмаркет груп“ купува румънската жп компания Vest Trans Rail в сделката за 17 млн. евро, като целта на придобивката е в рамките на 3 до 5 години българската група да държи 10% от жп пазара в северната съседка. Русенската група вече има един жп оператор в Румъния, който започна работа през втората половина на 2021 г. – „Юнайтед рейлуейс“. В Сърбия също е придобито жп дружество с лиценз, което обаче не е извършвало дейност, като за него се купува подвижен състав.

Групата инвестира във възобновяването и развитието и на жп завода, придобит от компанията – Локомотивен и вагонен завод в Русе, който фалира и в края на 2020 г. компанията започна да рехабилитира сградния фонд, като идеята е част от него да бъде използвана за ремонт на локомотиви и вагони и за производство на нови вагони. През 2024 трябва да заработи депо за нови вагони, а през 2025 г. и за модернизация на дизелови локомотиви.

През март тази година русенската група купи и мажоритарния дял на терминала за течни товари на „Ойлтанкинг България“ (вече прекръстено на „Астра строидж“), намиращ се в Девня, на северната страна на Белославското езеро. Покупката е логична като русенската група е и най-големият товародател за биодизел на въпросния терминал. Така се решава и въпросът с нуждата от терминал на Черно море.

Както Русе Медиа писа, това е поредният успех на групата „Булмаркет“ и нейните дъщерни компании. Русенската компания“Астра биоплант“, чиято база се намира в Сливо поле, стана вицешампион на България по приходи за 2022 г. според класацията Топ 100 на в.“Капитал“. Преди година производителят на биодизел и масла бе трети за 2021 г., а сега има върхов резултат от 7.7 млрд. лв. приходи и се издига до втора позиция.

Създадената от Станко Станков през 2005 г. компания има приходи близо 7.7 млрд. лв. за 2022 г., като е лидер в класацията на сектор „Горива“ на крачка пред „Лукойл България“. Заедно с другата основна компания на групата – търговецът на пропан-бутан „Булмаркет ДМ“, която има приходи 1.1 млрд. лв., представителите от Русе общо са били по-големи и от „Аурубис“, която за трета поредна година е на първо място.

Exit mobile version