Уникално откритие в Бяла: Бобърът не е изчезнал като вид /СНИМКИ+ВИДЕО/

На територията на „Държавно горско стопанство Бяла“ е установено присъствието на един животински вид, който се е считал за напълно изчезнал от пределите на страната ни – Европейския бобър (Castor fiber Linnaeus, 1758), похвалиха се от стопанството.

Последните данни за съществуването му по нашите земи се считат скелетни остатъци намерени от археологични разкопки в района на Никополис ад Иструм от периода 1750-1850 (Boev Spassov).

Присъствието на бобъра беше установено по следи от жизнената дейност на животното – нагризани и повалени дървета, дири в меката кал, нагризани клонки и след дълго наблюдение, в продължение на няколко месеца, то беше заснето с помощта на фотокапани, благодарение на съвместната работа на инж. Десислава Цвяткова, Красимир Кръстев и Милен Игнатов – служители на ТП ДГС Бяла, гл. ас. д-р Николай Коджабашев – преподавател в Лесотехнически университет и Теодора Теофилова – БАН.

Борбите са най-големите естественосрещащи се гризачи в Европа.  Животът им е тясно свързан със сладководните обекти, около които изграждат техните жилища. Предпочитат малки бавни реки, езерца и други подобни водни обекти, бреговете, на които са заети с дървесна, храстова и тревна растителност, с която се изхранват. Често през зимните месеци, когато храната е в ограничени количества, те повалят дървета прегризвайки стъблата им, за да могат да се изхранват от кората на по-младите клонки, а понякога използват повалените дървета и клони от тях за изграждането на бентове, с които да си осигурят забавяне на водното течение и разливане на реката.

Предстои статутът на борбите в България да бъде допълнително проучен, разгледан и изяснен, с цел опазването и съхранението на вида.

Exit mobile version