Уникалните царски вагони в Русе – отворени безплатно за Парада на ретро автомобили

Уникалните „Вагон-салони” в Националния музей на транспорта в Русе ще бъдат отворени за безплатно посещение по време на Парада на ретро автомобили Русе 2022. На 18 юни посетителите ще могат да се качат във вагоните, с които са имали привилегията да пътуват султан Абдул Азис, императрица Евгения, княгиня Климентина, княз Александър Батенберг, цар Фердинанд І, цар Борис ІІІ и др.

В ретро парада, който ще започне в 10 ч на алея „Перистери“ в Парка на младежта ще се включат над 80 атрактивни возила, собственост на българи и румънци. Ще има и съпътстваща програма с концерт на група „Hummer Dance“, а разнообразни забавления и изненади ще радват жителите и гостите на града от всички възрасти.

Изкуството и ретро автомобилите ще бъдат обединени под формата на ателиета за деца, които ще преобразят и тролейбус на „Общински транспорт Русе“. Образователен център “Дворецът на децата” ще се погрижи за настроението на най-малките. Използвайки специални конструкторни пръчки и своето въображение, те ще имат възможност да изобретят различни превозни средства. Учениците от професионална гимназия по облекло „Недка И. Лазарова“ отново ще допринесат за атмосферата на събитието, като ще представят авторски облекла, вдъхновени от епохата на ретро автомобилите.

В Музея на транспорта от 13 ч. ще се проведе тематичен семинар с фокус върху историята и реставрацията на превозните средства. Участниците в семинара ще беседват по няколко теми:

 

Exit mobile version