УМБАЛ „Канев“ и Стопанската камара подписаха споразумение за сътрудничество

Споразумение за сътрудничество подписаха днес изпълнителният директор на УМБАЛ „Канев“-Русе Иван Иванов и председателят на Русенската стопанска камара проф. д.н. инж. Красимир Ениманев. Целта на съвместната им работа е да се подпомогне развитието и утвърждаването на УМБАЛ „Канев“ като водещ медицински и научноизследователски център и при предстоящата акредитация да успее да защити позициите си във всички медицински направления, по които осъществява настоящата си дейност.

Двете институции ще направят съвместни екипи за подготовка на проектни предложения от взаимен интерес и ще работят за създаването на достатъчно добър капацитет за осъществяване на мисията на болницата като университетска такава.

Директорът на УМБАЛ „Канев“ Иван Иванов сподели, че реализирането на идеята за университетска болница е кауза, която трябва да бъде отстоявана от всички и да бъде подпомогнат този процес. „Споразумението с Русенската стопанска камара е в тази посока, както и включването на местния бизнес не само с дарителски акции, а и в осъществяване на съвместни дейности. Вече имаме подписан такъв договор за сътрудничество с Русенски университет „Ангел Кънчев“, а преди два дни бе подписан такъв със Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценово“ в Свищов. Водят се разговори за подписване на такъв с Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас.  Съвместното сътрудничество на различно ниво ще даде възможност на нашите лекари да осъществяват качествена и добра научноизследователска работа, да специализират в определените акредитирани в университетите професионални направления и да се обучават в образователна и научна степен „доктор“. Не на последно място ние разчитаме на ефективно взаимодействие за създаване на качествено нова научна инфраструктура в университетската болница, което е предпоставка за развитие на нашите лекари и специалист“, каза Иван Иванов.

Професор Красимир Ениманев подчерта, че кризата за медицински персонал е световна. „Липсват квалифицирани лекари, медицински сестри, фелдшери, санитари и специализиран помощен персонал. Ако сега не се вземат спешно мерки, то бъдещето развитие на  болничните заведения е предвидимо, а обслужването на пациентите е  предсказуемо. Недостатъчно добро. Нашата мисия и желание са да обединим усилия и да създадем възможност за изграждане на нужните специалисти, а на наличните шанс да се развиват успешно. Много млади хора не са намерили своето призвание. След кризата, която сега изживяваме в световен мащаб, много от тях ще преоценят желанията си за професионално ориентиране и развитие, и ще изберат медицината, като свое бъдещо поприще. Тук е и нашето място да подпомогнем този процес за обучаване, последваща квалификация и специализация.Всичко това би било възможно да се реализира единствено и само с общите усилия на цялата ни русенска общност“, смята проф.Ениманев.

Exit mobile version