Увеличение на дела с фактическа и правна сложност отчете Административен съд-Русе

Нисък процент на висящността при делата и увеличен брой на съдебните производства с фактическа и правна сложност, отчита Административен съд – Русе за 2022 година.

Общият брой на разглежданите първоинстанционни и касационни дела и върнати за продължаване на съдопроизводствените действия през изминалата година е бил 1204 бр., като 994 от тях са новообразувани, а 210 – висящи. В края на отчетния период със съдебен акт са приключили 1007 дела (84%), а висящността на делата, изразена в проценти и в абсолютни стойности, остава ниска с нива идентични с предходната година (16%).

Констатира се намаление на новообразуваните дела с 9% в сравнение с предходната 2021 г., предимно в първоинстанционните административни производства, но се увеличава броят на делата с фактическа и правна сложност. Съдът отчита леко увеличение на касационните дела, част от които също с фактическа и правна сложност. Наблюдава се и увеличаваща се тенденция за отправяне на искания за преюдициални запитвания до Съда на Европейския съюз.

През изминалия период са разгледани 757 бр. първоинстанционни административни дела, от които 170 бр. висящи към 01.01.2022 г. За 2022 г. свършените дела са 609 (81%), от които 141 бр. (23%) са прекратени (при 27% за 2021 г. и 24% за 2020 г.). Причините и правните основания за прекратяването на делата са предимно недопустимост на жалбата, липса на правен интерес, просрочено оспорване, неотстраняване на констатирани нередовности в жалбата/исковата молба в дадения от съда срок, оттегляне на жалбата, липса на местна подсъдност или подведомственост, повдигане на препирня за подсъдност.

Анализът показва, че броят на делата по оспорване на разпоредби от подзаконови нормативни актове (наредби на общинските съвети), се запазва същият спрямо предходната година. Запазва се и високият относителен дял на административните дела, образувани по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, Закона за митниците, Закона за управление на средствата от европейските фондове при споделено управление (ЗУСЕФСУ), Закона за държавния служител, Закона за МВР и др.

Обобщените данни сочат, че причините за отлагане на делата са предимно за събиране на доказателства – гласни, писмени и изслушване на експертизи, нередовно призоваване на страни; отменен ход по същество и др.

От разгледаните 447 касационни производства, в края на годината са свършени 398 касационни дела. 100% от актовете по делата от наказателно-административен характер са постановени в едномесечен срок от заседанието.

При първоинстанционните административни дела всички съдебни актове са постановени в едномесечен срок.

Запазва се и високият процент на потвърдените от ВАС съдебни актове на Административния съд (75% от обжалваните актове са потвърдени, а 25% са изцяло или частично отменени или обезсилени).

Общо десет магистрати са правораздавали през отчетния период, от които четирима командированиот Районен съд – Русе и от Районен съд – Исперих.

В началото на 2022 г., в резултат на проведен конкурс за първоначално назначаване в административните съдилища и с решение на Съдийската колегия на ВСС съдиите Диана Калоянова-Христова и Спас Спасов бяха назначени на длъжност „съдия“ в Административен съд – Русе.

През юли, след проведен конкурс, съдия Диан Василев встъпи във втория си мандат като председател на Административен съд – Русе, а след подадена молба за освобождаване от длъжността „заместник на административния ръководител – заместник-председател“, съдия Росица Басарболиева бе преназначена на длъжност „съдия“, а на нейно място за поста бе избран съдия Ивайло Йосифов.

В края на ноември в резултат на проведен конкурс за повишаване и заемане на длъжност „съдия“ в административните съдилища, съдиите Елица Димитрова и Галена Чешмеджиева-Дякова встъпиха в длъжност „съдия“ в Административен съд – Русе.

Общо щатните бройки на съдиите към 31.12.2022 г. са девет.

През 2022 г. съдът продължи да прилага политика на постоянен контрол и ефективно разходване на бюджетните средства с цел оптимално използване на ресурсите.

Във връзка с необходимостта от извършването на ремонт на облицовката на сградата бе обявена обществена поръчка, за която е подадена само една оферта, неотговаряща на изискванията на възложителя. Средствата за новото обявяване на поръчката са предвидени в бюджета за 2023 година.

Въпреки изготвените финансови прогнози и реално необходими средства, спазваният от ВСС принцип за изчисляване на полагащите се средства за текуща издръжка на база утвърдения в условия на финансова криза бюджет нереално интерпретира и отразява действителните потребности на Административен съд – Русе.

Отмяната на ограничителните мерки през 2022 г. бе причина за постепенното увеличаване на публичните изяви в работата на Административен съд – Русе.

Партньорството на съда и Русенски университет „Ангел Кънчев“ при осъществяването на съвместни инициативи продължи и през 2022 г.

След двугодишно прекъсване, през месец май, съдът отново бе домакин на двуседмичните практически занятия на второкурсниците от Юридическия факултет на Русенския университет. В рамките на предвидените в учебния план занятия съдът осигури на бъдещите юристи достъп до съдебни заседания и документация по различни като материя и нормативна уредба административни производства.

В края на учебната практика се проведе симулативен процес, който бе част от предвидените от съда инициативи, посветени на 15-годишнината от създаването на Административен съд – Русе. Съдебното заседание бе по казус, свързан с искане за възобновяване на административнонаказателно производство по протест на Окръжна прокуратура – Русе. Симулативният процес събра публика от магистрати, студенти и университетски преподаватели от Юридическия факултет на РУ „Ангел Кънчев“. Специални гости на събитието бяха и членове на клуб „Младежки парламент“ към Общински младежки дом – Русе. Сред гостите бяха зам. окръжният прокурор на Окръжна прокуратура – Русе Мирослав Маринов, дългогодишният председател на Административен съд – Русе Елга Цонева и зам.-деканът по научноизследователската дейност на Юридическия факултет на Русенския университет доц. д-р Елица Куманова.

Във връзка с годишнината, в края на срещата, участници и гости получиха екземпляри на Конституцията на България и сувенири със специално изработеното за целта празнично лого на Административен съд – Русе.

През 2022 г. магистратите бяха съдии-наставници на 90 стажант-юристи, провели основния си двуседмичен стаж за придобиване на юридическа правоспособност, и на 6-ма стажант-юристи, провели  професионалния си стаж (с продължителност 4 месеца) в Административен съд – Русе.

С цел запознаване с особеностите на българското административно правораздаване и с дейността на съдебните институции, в средата на септември в АдмС – Русе гостува прокурор Герд Раудсепп от Окръжна прокуратура – Тарту, Естония. Визитата на естонския магистрат бе в рамките на специализираното обучение по Програмата за обмен на магистрати от Европейския съюз на тема „Антикорупция“.

По повод 15-годишнината от създаването на Административен съд – Русе бе изготвена и отпечатана информационна дипляна, която съдържа основни моменти от правораздавателната и обществената дейност на съда през изминалите години. Дипляната представя кратка справка за протичащите в началото на 21 век реформи в страната, свързани с присъединяването ни към Европейския съюз и промените, наложили създаването на административните съдилища през 2007 г. и запознава с основните функции и дейности на съда, със съдебния район, върху който се прилагат компетенциите му и с екипа от магистрати правораздавал за този период. Печатното издание акцентира върху обществената дейност на съда, представя част от международната, социалната и комуникационната му политика близо до гражданите, в тясно сътрудничество с Русенския университет и в партньорство с медиите.

През 2022 г. обект на журналистически въпроси, разследвания и материали бяха жалби и протести срещу нормативни актове, екологични дела, съдебни спорове срещу текстове от общински наредби и по Закона за управление на средствата от европейските фондове при споделено управление (ЗУСЕФСУ), Закона за развитието на академичния състав и други.

В публичното пространство бе предоставяна информация за насрочени и разглеждани съдебни производства; организирани събития и официални посещения; кадрови промени и назначения.

 Дейността на съда през отчетната 2022 г. бе в изпълнение на основните цели и задачи в Стратегията за развитие на Административен съд – Русе и в Оперативния план за 2022 г. – качество и срочност на правораздаването в Административен съд – Русе, повишаване на общественото доверие към работата на съда и съдебната система; електронно правосъдие и ефективно използване на информационните технологии и отговорно, ефективно и прозрачно управление.

Годината премина и под знака на 15-годишнината от създаването на административните съдилища в Република България, които се утвърдиха като гарант за достъпно, бързо, качествено и безпристрастно правосъдие. Доказателство за това са публикуваните в информационното табло на ЕК данни, които отчитат ефикасността, качеството и независимостта на правосъдните системи на 28-те държави – членки на ЕС. Представените статистически справки показват изключително високите резултати на българското административно правораздаване през последните години за бързина и ефикасност при решаване на делата, а по показателя „време, необходимо за разглеждане на административните дела“ България е на първо място.

 Отчетният доклад е публикуван в интернет страницата на съда в раздел „Документи/Годишни отчетни доклади”:

https://ruse-adms.justice.bg/bg/1407

Exit mobile version