Увеличава се броят на недоносените бебета в Русе, за 2021 г. най-малкото е 800 грама

Увеличава се броят на преждевременните раждания и недоносените бебета, отчитат в Световния ден на недоносените деца от АГ-комплекса на УМБАЛ „Канев“-Русе.

През изминалата 2020 г. в АГ-комплекса са родени 138 недоносени деца от общо 1128 бебета. В Неонатологично отделение са приети още 12 недоносени деца от болниците в Бяла, Разград, Тутракан , Силистра и Кубрат.

За деветмесечието на 2021г. са приети 99 недоносени деца, родени в АГК- УМБАЛ „Канев“ и 10 недоносени деца от други болници.

В настоящия момент в отделението се полагат грижи за 11 недоносени деца, родени с тегло от 900 грама до 2000 грама.

Недоносеното дете преминава през дълъг и труден път – започва с реанимация, апаратна вентилация и продължаващ през много изследвания, процедури, манипулации, прегледи, лечение и въпреки всички изпитания преживява и се развива като здраво дете.

Най-малкият „герой“ за 2020 г. е Мерт, роден с тегло 700 грама, а за 2021 г. е Гергана, родена с тегло 800 грама.

„Много дни на тревога, надежда и очакване да прегърне своята рожба преживява всеки родител на недоносено дете.

Подкрепата на тези родители трябва да започва с достъп до качествено проследяване на бременността и оптимална грижа за физическото и психическото здраве на всяка бременна жена.

Всяко недоносено дете има достъп до съвременна медицинска грижа.

Благодаря на екипа на Неонатологично отделение за високота отговорност и всеотдайност!

Благодаря на всички малки и пораснали герои и на техните родители за доверието и вярата! Честит празник!“, сподели началникът на Неонатологията д-р Лиляна Ташкова.

 

Exit mobile version