Увеличават се младите учители, средната възраст падна под 50 години /ВИДЕО/

4500 български учители ще се пенсионират в следващите две години, но с увеличаването на работните заплати все повече са младите хора, които искат да упражняват учителската професия. Ръстът им в образователната система е 18 процента, а тази година работа са започнали 2500 млади учители, съобщи в Русе председателят на СБУ Янка Такева.

„Ние се срещаме с магистрите и бакалаврите от висшите училища, които завършват и придобиват учителска правоспособност. Ако преди 5 години от випуск 18 души двама искаха да стават учители, сега вече е обратното – само двама не искат. Работните заплати, подобряването на училищната среда и създаването на по-благоприятни условия за кариерно развитие помага млади учители да навлизат в българската образователна система“, коментира още Такева.

Средната възраст на учителите вече намалява и е под 50 години, за разлика отпреди няколко години, когато е била 52-53 години, каза зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.  Допълнителен стимул е правото на допълнителна трета стипендия за студентите от педагогическите специалности. „Опитваме се да привлечем наистина най-добрите наши ученици за тази професия, защото, за да си добър учител, трябва да имаш голям заряд“, сподели Михайлова.

Програмата „Мотивирани учители“, която се финансира от републиканския бюджет, също дава много добри резултати. В момента по нея кандидатстват около 450 действащи учители, които искат да получат допълнителна магистратура – т.е. висше образование по втора специалност, и около 200 учители, които имат друго висше образование и кандидатстват да получат учителска правоспособност.

От образователното министерство отчитат и повишен интерес към професионалното образование. „То не е ограничаващо, а ти дава възможност веднага да се реализираш, заедно с добра общообразователна подготовка. Колкото до чуждите езици – само в професионалните гимназии се изучава чужд език по професията, със специфична терминология, което позволява по-добра реализация“, коментира още Таня Михайлова.

Exit mobile version