Тържествена заря-проверка доведе в Тутракан президента Румен Радев /ВИДЕО/

Президентът Румен Радев бе специален гост на празника на град Тутракан и честването на 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа към България, които бяха отбелязани тържествено снощи в крайдунавския град. Заедно с него присъстваха и много кметове от Североизточна България, сред които и русенския Пенчо Милков със заместниците си Златомира Стефанова и Димитър Недев.

Честването събра в парка на Тутракан много граждани и гости на града. Това е първият град, който отново става българска територия след подписването на Крайовския договор.

„Това е един от малкото моменти в родната история, съизмерим със съединението и независимостта на България. Когато българското общество се обедини и доказа, че сме силна и достойна нация. Това е добър повод да си припомним посланията и поуките от историята. Че единението и отстояването на националната идентичност е начинът, по който България трябва да върви напред“, каза в словото си кметът д-р Димитър Стефанов.

Президентът Румен Радев също подчерта историческото значение на събитията отпреди 80 години.

„Справедливата българска кауза и нейната победа възроди самочувствието на нашия народ след тежките удари на националните катастрофи и поправи най-тежката клауза от Ньойския диктат. Не само това – този триумф на българската кауза премахна и преградата между българския и румънския народ. И днес нашето приятелство е стабилната основа за добросъседство и е пример за Балканския полуостров“, заяви Румен Радев.

Празникът завърши със заря и поднасяне на венци пред паметника на загиналите във войните добруджанци.

Кметът Русе Пенчо Милков беше единственият, който лично посрещна държавния глава пред общината в Тутракан заедно с домакина – кмета на Тутракан д-р Димитър Стефанов. Двамата кметове ще работят заедно по новите европейски програми, където ще се изисква проектите да обхващат няколко общини. Русе и Тутракан имат общи идеи, които ще разработват, а и са свързани от река Дунав.

Exit mobile version