Турция избра Русе, за да превози модулите на уникалния висящ мост /ВИДЕО/

Турция избра компания от Русе, за да транспортира модулите на уникалния висящ мост, който се изгражда в Чанаккале. Елементите, всеки по 63 тона, бяха докарани по река Дунав на русенското пристанище. Оттам по суша ще бъдат пренесени до Чанаккале.

Мостът “Чанакале 1915 г.” ще минава над Дарданелите и трябва да бъде открит през 2023 г., когато се навършват точно 100 години от основаването на Турската република. Самото строителство се очаква да завърши предсрочно още през 2022 г.

Трансконтиненталният мост ще бъде най-дългият висящ мост в света или по-точно мостът с най-дълго разстояние между кулите. Разстоянието между тях ще е 2023 метра – точната година на 100-годишния юбилей. Височината на кулите също е символична – тя е 318 метра. Това число е в чест на грандиозната победа на турската армия над британската в битката при Галиполи на 18 март 1915 г. /трети месец, на 18-то число/.

Модулите пристигнаха от Германия в Русе с кораб на „Донау Стар“, която е концентрирала дейността си в немския град Пасау и в Русе. Компанията е специализирана в превоза на извънгабаритни и тежки стоки. „Стремим се да развием транзитните превози през пристанище Русе, което е един естествен притегателен център за такива стоки. Оттук голяма част отиват за Румъния, основната част е за България, но вече забелязваме едно увеличаване на транзитния поток от и за Турция. По реката пътуват предимно индустриални стоки, много селскостопанска техника, автомобили, автобуси, тролеи. Стремим се в съответствие със световните тенденции да свалим колкото може повече стока от пътищата и да я пренасочим към водните пътища, към реката“, казва управителят на „Донау Стар“ Веселин Рубчев.

 

Exit mobile version