Трудовите злополуки у нас – двойно повече от ЕС, води строителството

46 трудови злополуки са станали в Русенско от началото на годината, като 4 от тях са завършили със смъртен случай. За цялата 2020 г. в региона е имало 117 инцидента, при които 7 души са загубили живота си.

Днес бе почетена паметта на жертвите на трудови злополуки в Русе, като бяха поднесени цветя пред паметната плоча на сградата на Инспекцията по труда. В инициативата се включиха представители на Областната управа, КНСБ и Инспекцията по труда.

„Много наши колеги, медицински специалисти, лекари и учители загубиха своя живот. Нека отдадем нужната почит на тези хора!“, заяви областният координатор на КНСБ Боянка Димитрова.

През 2020 г. в България са регистрирани 89 смъртни случая при 2309 трудови злополуки. Най-много инциденти и жертви има в строителството – 187 злополуки и 17 загинали, следват сухопътният транспорт – 11 загинали, и търговията – 8.

Данните сочат още, че в България фаталните трудови злополуки, отнесени към 100 000 работещи, продължават да са два пъти по-високи от средноевропейските нива. На всеки 4 дни един български работник не се прибира в къщи, защото загива на работното си място.

„Крайно време е всички заинтересовани страни да си поставим ясна цел – намаляване на смъртните случаи при трудови злополуки до средните нива за ЕС до 2024 г. Тази цел трябва да бъде в основата на всички мерки в Националната програма по безопасност и здраве за следващия период. За да се постигне това са необходими решителни мерки, които да гарантират реално осигуряване на безопасни условия труд, контрол и отговорност.“, казват от КНСБ.

 

Exit mobile version