Тролейбусите в Русе остаряват, опитите да се подновят буксуват

След отказа на общинските съветници да отпуснат заем на „Общински транспорт Русе“ за закупуването на 12 рециклирани тролейбуси, ситуацията с тролейбусния парк в Русе не е розова. В момента дружеството разполага с 36 превозни средства, но половината от тях ще излязат от употреба в рамките на следващите две години. Това се дължи на недоброто им техническо състояние и изтичане срока на експлоатационна годност.

По предварителни данни срокът на годност на придобиваните тролейбуси втора употреба е около 7 години при правилна експлоатация. Възможностите за подновяване на тролейбусния парк се коментират още от 2018 г., когато е започнало и проучване. Към момента на обявяване на обществената поръчка за закупуване на тролейбуси втора ръка три града в ЕС са заявили, че ще подменят превозните си средства. За участие се е явил един кандидат, който е предложил познати за Русе тролейбуси, каквито се ползват в града от 2009 г.  Те са швейцарски и повечето от тях са изминали вече по 2 млн. километра, тъй като са много качествени. Остатъчният им ресурс е 300 000 километра, а през 2020 г. ремонтът на един такъв тролей е струвал около 900 лева. Разходите за тролейбусите са най-изгодни за общината.

На сесията някои общински съветници коментираха, че тролейбусите, които се предлага да бъдат закупени, са морално остарели и настояха да се изберат други по-запазени. От общината обясниха, че докато се подмени автопаркът с модерни превозни средства, е необходимо да се осигурят стари тролейбуси за нуждите на градския транспорт. Швейцарските в момента са най-добрият вариант.

Ако предложението беше прието, с новозакупените тролейбуси, макар и втора употреба, реално градският транспорт щеше да разполага до края на годината с 38 броя. Заедно с предвидените нови 15 тролейбуса по европроект пътниците щяха да се превозват от 53 тролейбуса, което е достатъчно за обслужване на новата транспортна схема през идните години, обясни зам.- кметът по комунални дейности Димитър Недев.

След като поръчката за 15-те нови тролейбуса беше спряна от възложителя „Общински транспорт Русе“ заради сигнали със съмнения около критериите, сега тя е пусната отново, а срокът за участие е до 8 юли.

Exit mobile version